Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.02.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek in soboto bo pretežno jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.
V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo jasno vreme. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno. Toplo bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje se je v gorah ob sončnem vremenu že nekoliko segrelo. Temperatura se je čez dan dvignila nad ničlo v plasti med 1000 in 1500 metri nadmorske višine. Predvsem na osončenih pobočjih se je snežna odeja čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Krepila se je površinska skorja. V osojah je bilo preobražanje snega počasno.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 350 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 15 cm snega. Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki ponekod drži človeško težo. Na tej skorjasti podlagi je do okoli 10 cm suhega snega.
Marsikje je zgornja plast snega precej spihana, na bolj izpostavljenih mestih do stare, deloma poledenele podlage. V zatišnih legah je več napihanega, suhega snega. Čez dan se snežna odeja na prisojnih pobočjih zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po petstopenjskki evropski lestvici. Čez dan pa se ob sončnem vremenu zlasti na prisojnih pobočjih sneg zmehča in možnost plazenja se poveča na 2. stopnjo. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in opasti. Ponekod je snežna odeja trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsov.
V naslednjih dneh bo pretežno jasno. V petek že doteka v višinah toplejši zrak in ob koncu tedna bo v gorah zelo toplo. Na 1500 metrih bo temperatura zračne mase okoli 10 stopinj. A zrak bo suh. Ponoči bo sneg zato vseeno pomrznil, zlasti na planotah in v mraziščih se bo tudi temperatura spustila pod ničlo. Čez dan se bo sneg zmehcal, le v senčnih legah bo ostal večinoma suh ali zmrznjen. Snežna odeja se bo hitreje preobražala, zjutraj in del dopoldneva bo na površini trda, deloma ponekod lahko poledenela skorja.Tudi v ponedeljek in torek bo vreme podobno.

Bilten URSZR: 04.02.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme



ARSO: Podatki z lavinskih postaj

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.