Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.01.11

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek in soboto bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v jugozahodni in ponekod v osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Pihal bo jugozahodni veter.
V nedeljo bo v severovzhodni Sloveniji pretežno jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Pihal bo jugozahodni veter.
Tudi v ponedeljek bo v vzhodni Sloveniji delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Veter bo oslabel.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je v četrtek pooblačilo in začel je dotekati toplejši in bolj vlažen zrak. Do petka zjutraj se je ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1600 metrov. Začel je pihati okrepljen jugozahodnik. Snežna odeja se je nižje ojužila, višje pa je zaenkrat ostala pomrznjena in suha. Nekoliko se je še sesedla.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 30 cm snega. Nižje ga je precej manj. Snežna odeja je trenutno še vecinoma pokrita s skorjo, ki pa se je pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov že nekoliko zmehčala. Na skorji je višje suh sneg.
Količina je odvisna od nadmorske višine in od geografske lege. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg precej spihan do skorjaste podlage, v zavetrnih legah pa so zameti.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi zlasti na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Nižje je nevarnost 1. stopnje. Predvsem na spihanih mestih ter v nižjih nadmorskih višinah je nevarnost zdrsov.
Do ponedeljka bo v gorah večinoma oblačno in megleno vreme, le na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah bo občasno lahko nekaj jasnine. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Predvsem od Julijskih Alp do Snežnika bodo občasno manjše padavine. Še nekoliko se bo segrelo, zato bo meja sneženja večinoma med 1300 in 1700 metri.
Drugod bo večinoma suho. Ledišče bo v teh dneh med 1800 in 2500 metri. Snežna odeja se bo zaradi vlažnega zraka in višjih temperatur še sesedala in preobražala, le po najvišjih vrhovih bo sneg ostal večinoma tak, kot je sedaj. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.

Bilten URSZR: 07.01.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.