Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.02.14

Predviden razvoj vremena - Opozorilo - Razmere v gorah

Ob 6.54 se je sprožil snežni plaz na cesto proti Sv. Primožu v občini Vuzenica. Na kraj so bili napoteni gasilci PGD Vuzenica in pristojne službe občine Vuzenica. Plaz bodo v dopoldanskem času sanirali z delovnim strojem.

Ob 8.45 so reševalci Postaje GRS Tolmin posredovali v Volčanskih Rutih v občini Tolmin, kjer so na oddaljene domačije prinesli hrano in nudili drugo pomoč.

Ob 9.00 sta reševalca Postaje GRS Tolmin odšla na območje Hleviš-Čekovnika v občini Idrija, kjer sta obiskala oddaljene domačije in jim nudila osnovno pomoč.

Ob 10.20 je z Jezerskega, občina Preddvor, vojaško vozilo zaradi žleda in težko prevozne ceste pripeljalo poškodovanca do Preddvora, kjer so ga prevzeli gorski reševalci GRS Kranj.

Ob 11.20 se je na Zgornjem Jezerskem, občina Jezersko, pri teku na smučeh poškodoval občan. Oskrbeli so ga gorski reševalci GRS Jezersko, z oklepnikom SV je bil prepeljan v Preddvor, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Kranj in ga odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 19.08 je pohodnik, ki se je vračal iz Mrzlice, občina Žalec, naletel na ponesrečenega planinca, ki je zdrsnil po zaledenelem pobočju ter si pri padcu poškodoval kolčni sklep. Gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje in PGD Trbovlje so ponesrečenega planinca na težko dostopnem terenu imobilizirali ter s pomočjo nosil prenesli okoli 2 kilometra po strmem in poledenelem terenu do reševalnega vozila NMP Trbovlje, ki je čakal v zaselku Smrekovina.

Predviden razvoj vremena

V petek bo na zahodu države pretežno oblačno, predvsem na gorskih pregradah bodo rahle padavine, nad okoli 900 metrov kot rahel sneg. Drugod bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah še megla ali nizka oblačnost. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, zvečer bo ob morju zapihal jugo. Zvečer se bodo padavine od zahoda krepile in v noči na soboto zajele vso državo.
Ponoči bo oblačno in deževno, v soboto dopoldne pa bodo padavine ponehale. Čez dan se bodo rahle padavine pojavljale le še v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 900 metrov. Na Primorskem in v vzhodni Sloveniji se bo delno zjasnilo. Popoldne bo spet začel pihati jugozahodni veter.
V nedeljo bo dopoldne oblačno in deževno. Na Primorskem bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa zmeren jugozahodni veter. Popoldne bodo padavine slabele, nastale pa bodo krajevne plohe, na Primorskem lahko tudi posamezne nevihte.
V ponedeljek bo deloma jasno in suho.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje se bodo zaradi zasičenosti kraškega podzemlja z vodo v prihodnjih dneh ojezerjene površine na območjih kraških polj in Pivške kotline ohranjale.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije za okolje RS je v noči na četrtek je predvsem v zahodnem delu naših gora zapadlo še do 10 cm snega, nato je bilo suho vreme. Ledišče se je dvignilo do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Sneg se je ojužil, le v visokogorju je ostal suh. Snežna odeja se je sesedala in nekoliko povezala, sponatnega plazenja je bilo malo. Snežna odeja sega do nižin. Največ snega je nad 2000metri v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je več kot 550 cm, drugod v Julijcih do okoli 380 cm, v zahodnih in osrednjih Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah pa okoli 200 cm. Na 1500 metrih ga je v Julijcih in zahodnih Karavankah do okoli 260 cm, drugod pa manj kot 100 cm. Sneg je v visokogorju večinoma mehak in se globoko predira, ponekod pa je prekrit tudi s skorjo. Pod okoli 1500 metrov je sneg moker, ponekod pa pokrit z dokaj trdo skorjo. Ker je v preteklih dneh nižje deževalo, se je sneg tam precej sesedel in kopnel, zlasti spihana pobočja so ponekod celo kopna.

Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in v visokogorju zahodnih in osrednjih Karavank 3. stopnje, nižje v Karavankah ter v vzhodnem delu naših gora pa 2. stopnje. Snežna odeja je pogojno nestabilna. Spontanega plazenja bo malo. Snežni plaz lahko sprožite ob manjši dodatni obremenitvi predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. V petek bo suho in vetrovno vreme. Jugozahodnik bo prenašal sneg v zamete in gradil opasti. Ledišče se bo prehodno še nekoliko dvignilo in bo popoldne na nadmorski višini okoli 1800 metrov, od jutri dalje pa med 1000 in 1500 metri. Snežiti bo začelo zvečer in v noči na soboto, meja sneženja bo sprva med 800 in 1200 metri, v drugem delu noči na soboto pa se bo večinoma spustila pod 900 metrov, na severovzhodu pa pod 600 metrov. Ponovno bo snežilo v noči na nedeljo in v nedeljo dopoldne, ko bo meja sneženja nekoliko nižje kot v noči na soboto. Največ padavin bo spet v zahodnem delu naših gora, kjer bo zapadlo od 40 do okoli 80 cm snega, v vzhodnem delu pa od 15 do 40 cm. Občasno bo pihal močan jugozahodnik, zato bo nastalo veliko zametov in nove opasti. Zaradi novega snega se bo nevarnost snežnih plazov spet povečala, še zlasti v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.