Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.05.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Bolj oblačno bo na zahodu, bolj sončno pa v vzhodnih krajih. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, ki bodo v severovzhodnih krajih malo verjetne. Ponekod bo pihal jugozahodnik.
V soboto bo povečini oblačno. Čez dan bo občasno rahlo deževalo, v severovzhodnih krajih pa bo večinoma suho. Zvečer se bo od zahoda začelo jasniti.
V nedeljo bo zjutraj delno jasno, čez dan spremenljivo oblačno in popoldne bodo predvsem na zahodu posamezne plohe. Pihal bo jugozahodnik.
Tudi v ponedeljek bo sprva delno jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, ki bodo pogostejše kot v nedeljo. Na severovzhodu jih večinoma ne bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v gorah prevladovalo oblačno ali vsaj spremenljivo oblačno in pogosto megleno vreme. Občasno so bile tudi padavine, pogostejše v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah.
Snežilo je visoko, šele v četrtek se je meja sneženja ob plohah spustila pod 2000 metrov. Dež je namočil snežno odejo, ki je nižje hitro kopnela.
V visokogorju je zapadlo do 20 cm mokrega snega. Snežna odeja je večinoma zmehčana in mokra, le nad 2000 metri je nekaj novega mokrega snega. V Julijcih je na 1500 metrih do okoli 20 cm snega, na 2500 metrov pa do 340 cm. Drugod je na nadmorski višini 1500 metrov že v glavnem kopno, razen v osojah.
Nevarnost snežnih plazov je zaradi dežja in novega snega 2. stopnje po petstopenjski lestvici.
Nevarna so strmejša pobočja, kjer se lahko prožijo plazovi mokrega snega, lahko tudi talni. Spontano plazenje novega snega je manj verjetno, ga pa lahko sprožimo ob obremenitvi snežne odeje.
V petek bo sprva sončno, kasneje čez dan pa spremenljivo oblačno. Vrhovi bodo občasno v oblakih. Predvsem popoldne bodo krajevne plohe, nad okoli 1700 metri snežne. Padavine ne bodo dosti spremenile lavinskih razmer. V soboto bo oblačno z manjšimi padavinami. Nad okoli 1800 metrov bo zapadlo do 5 cm snega.
V nedeljo bo spet bolj sončno in malo topleje, ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 2800 metrov. Popoldne bo kakšna ploha. Sneg se bo še naprej talil. Ponoci bo snežna odeja pomrznila, čez dan pa se zmehčala. Zjutraj in v osojah tudi dopoldne bo nevarnost zdrsov.

Bilten URSZR: 07.05.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.