Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.04.08

Padla tuja jamarka - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 08.04.2008


Ob 14.44 je v Jami pod Teglovko v občini Logatec tuja jamarka padla približno štiri metre globoko. Posredovali so reševalci Jamarske reševalne službe Postojna, Sežana in Tolmin, ki so poškodovano jamarko oskrbeli ter rešili iz globine 20 metrov in jo predali reševalcem ZD Logatec. Pri intervenciji in usmerjanju enot na kraj nesreče so sodelovali tudi gasilci PGD Laze.

Predviden razvoj vremena

V torek bo oblačno. Od jugozahoda bo dopoldne začelo deževati. Na severovzhodu bo večinoma suho, nekaj dežja bo tam bolj proti večeru. Ponoči bo dež ponehal in predvaem v vzhodnih krajih se bo od jutra delno zjasnilo.
V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, manj oblačnosti bo na severovzhodu. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik.
V četrtek in petek bo na vzhodu spremenljivo, drugod pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, na severovzhodu pa bo večinoma suho. V petek bo več dežja, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Oba dni bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Nekoliko topleje bo.

Razmere v gorah

V nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek je v gorah snežilo. V Julijcih in zahodnih Karavankah je zapadlo od 10 do 25 cm snega, meja sneženja je bila večinoma pod 1400 metri. Drugod po naših goraj je bilo padavin manj, zapadlo je okoli 5 cm snega. Med sneženjem je pihal močan jugozahodnik, zato je novi sneg spihan v žamete na severnih straneh grebenov. S staro, trdo podlago se novi sneg ni dobro sprijel. Pod okoli 1600 metri se je zaradi pozitivne temperature sneg hitreje sesedal in tudi talil. V Julijskih Alpah je nad 1500 metri od okoli 210 do 310 cm snega. V zahodnih Karavankah je na 1500 metrov okoli 110 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metrov do okoli 80 cm. Na severnih straneh sega strnjena snežna odeja do nadmorske višine okoli 900 metrov, na južnih pa trenutno do okoli 1300 ali 1400 metrov. Snežna odeja je v Julijcih in zahodnih Karavankah rahla, predira pa se do stare, skorjaste podlage. Na vetru izpostavljenih mestih je novi sneg povsem spihan, tam je tudi nevarnost zdrsov. Drugod v naših gorah je sneg večinoma pokrit s skorjo, na kateri je do nekaj centimetrov novega snega. Nevarnost snežnih plazov je trenutno večinoma 1. stopnje, le v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah se je nad 1500 metri povečala na 2. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Sneg je v glavnem stabilen, le na mestih z napihanim snegom lahko sprožite snežni plaz. V torek bo oblačno in megleno vreme. Pihal bo zmeren jugozahodni do zahodni veter, ki pa ne bo naredil večjih žametov. Ničla se bo dvignila do nadmorske višine okoli 2200 metrov. Občasno bo nad 1500 do 1700 metri snežilo, zjutraj lahko tudi nižje. V Julijskih Alpah in Karavankah bo zapadlo okoli 10 cm snega, drugod bo padavin precej manj. Lavinske razmere se do srede zjutraj ne bodo dosti premenile.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.