Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.01.12

Nekaj posredovanj GRS - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 11.51 se je v Preboldu poškodoval jadralni padalec. Poškodovanega padalca so oskrbeli reševalci NMP Celje in ga odpeljali v bolnico Celje.

Ob 12.43 si je v Ratečah v občini Kranjska Gora italijanska rekreativka poškodovala gleženj pri teku na smučeh. Reševalci Postaje GRS Rateče so jo oskrbeli in prepeljali do lastnega vozila, kjer jo je čakal soprog in jo prepeljal v bolnišnico v Udine.

Ob 15.08 si je smučar na smučišču Krvavcu v občini Cerklje na Gorenjskem poškodoval golen. Dežurni reševalci so ga oskrbeli in prepeljali v dolino.

Ob 15.02 so na območju med Podrto goro in vzletiščem za jadralne padalce Kovk v občini Ajdovščina opazili zapuščeno jadralno padalo. Na ogled dogodka so odhiteli gorski reševalci Postaje GRS Tolmin in ugotovili, da se je padalka še pred njihovim prihodom nepoškodovana rešila. Pomagali so ji sestopiti v dolino.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno, le v vzhodni Sloveniji sprva še zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo pihal severni do severozahodni veter. Zvečer in ponoči se bo prehodno pooblačilo, ponekod v severovzhodnih krajih bo rahlo deževalo ali rahlo snežilo. Proti jutru se bo od zahoda začelo jasniti.
V torek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Ponekod bo pihal severni veter.
V sredo in v četrtek bo pretežno jasno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je v suhem in razmeroma sončnem vremenu snežna odeja počasi sesedala in preobražala. Občasno je pihal okrepljen severni do severozahodni veter, ki je predvsem v visokogorju še prenašal sneg v zamete.
Stanje snežne odeje je zelo različno. V zatišnih legah je ponekod sneg mehak, zlasti na prisojnih pobočjih in v nižjih nadmorskih višinah pa pokrit s skorjo, ki večinoma ne nosi človeške teže. Veliko je zametov in opasti, hkrati je sneg na vetru izpostavljenih mestih močno spihan, tam je podlaga trda in ponekod poledenela. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 120 centimetrov snega, na 1500 metrov pa do 70 centimetrov. Drugod po naših gorah ga je na 1500 metrih do okoli 40 centimetrov.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, nižje, kjer je snega malo, pa 1. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja.Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz.Spontanih plazov ne pričakujemo. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
Do srede se bo nadaljevalo suho vreme. Deloma jasno bo z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo zmeren, občasno močan severni do severozahodni veter. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1300 metrov. Lavinske razmere se do srede ne bodo kaj dosti spremenile.

Bilten URSZR: 09.01.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.