Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.12.09

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo sprva oblačno, povečini bo že suho. V zahodnih in osrednjih krajih se bo čez dan delno zjasnilo. Ponekod bo pihal severni veter.
V četrtek bo v vzhodnih krajih zmerno oblačno. Drugod bo sončno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.
V noči na petek se bo postopno pooblačilo. V petek bo oblačno. Občasno bodo manjše padavine. Na Primorskem bo začela pihati burja. Nekoliko hladneje bo.
V soboto bo na Primorskem delno jasno z burjo. Drugod bo pretežno oblačno, občasno bo naletaval sneg.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje RS so bile v noči na torek in v torek čez dan v gorah padavine, največ v Julijskih Alpah. Meja sneženja je bila sprva nad 1700 metri, v torek do večera se je spustila do okoli 800 metrov nadmorske višine. V visokogorju Julijskih Alp je zapadlo do 40 cm snega, nižje okoli 20 cm. Drugod po naših gorah je novega snega manj, na 1500 metrov okoli 15 cm. Sneg je bil moker, zato se je s podlago dobro sprijel, le nad okoli 2000 metrov je bil ves čas suh in tam je povezava med starim in novim snegom slabša.
Med sneženjem je pihal zmeren jugozahodnik, ob ohladitvi pa dokaj močan severnik. Nastali so novi zameti večinoma na južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja je trenutno mehka in rahla. V Julijcih je na 1500 metrih okoli 25 cm snega, na 2500 metrih pa okoli 130 cm. Drugod je na 1500 metrih od 10 do 20 cm snega, na Pohorju na 1500 metrih okoli 10 cm. Snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 900 m. Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju Julijcev povečala na 3. stopnjo, drugod je 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Do petka bo suho vreme. Ničla bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, v četrtek se bo zvišala na 1900 metrov in se v noči na petek spet začela spuščati. Pihal bo zmeren do močan veter severnih smeri. V visokogorju, kjer je sneg rahel in suh, ga bo prenašal v zamete na južno stran grebenov. Snežna odeja se bo pod 1500 metri sesedala in tudi počasi talila, višje pa bo preobrazba počasna, sneg bo ostal suh in mehak.

Bilten URSZR: 09.12.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.