Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.02.10

Pokaži objave o reševanjih GRSPadel v strmo grapo - Predviden razvoj vremena

Ob 15.31 je na poti med naseljem Klavže in Podmelcem v Baški grapi, občina Tolmin, pohodniku zdrsnilo in je padel v strmo grapo. Pri padcu si je poškodoval nogo. Posredovali so reševalci Postaje GRS Tolmin, ki so poškodovanega pohodnika oskrbeli, prenesli do ceste in ga odpeljali v zdravstveni dom.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo oblačno. Po nižinah Primorske bo deževalo, drugod snežilo. Najmanj padavin bo na Primorskem ter v Prekmurju in delu Štajerske. Burja na Primorskem se bo čez dan krepila in bo popoldne že močna. Popoldne bo tudi ponekod drugod zapihal severovzhodnik.
V četrtek bo oblačno. Na Primorskem bo večinoma suho. Tam bo pihala sprva močna burja, ki bo čez dan slabela. Drugod bo sneženje slabelo in v noči na petek ponehalo.
V petek bo oblačno. Ponekod v notranjosti Slovenije bo občasno še naletaval sneg. Na Primorskem se bo delno zjasnilo, tam bo še pihala šibka do zmerna burja.
V soboto čez dan se bo jasnilo tudi drugod po Sloveniji.

OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje bo popoldne na Primorskem zapihala močna burja, ki lahko v sunkih preseže hitrost 100 kilometrov na uro. Nekoliko bo oslabela šele v četrtek. Lahko bo gradila snežne zamete. Tudi v vzhodni Sloveniji bo v sredo popoldne ter v noči na četrtek pihal okrepljen severovzhodni veter, ki bo sneg lahko prenašal v zamete.

Razmere v gorah

Po podatkih agencije RS za okolje je v gorah v petek in soboto snežilo. Meja sneženja je bila sprva na nadmorski višini okoli 1100 metrov, nato se je spustila do nižin. V gorah je zapadlo od 20 do dobrih 30 cm snega. Po sneženju je pihal okrepljen severovzhodni do vzhodni veter, ki je prenašal novi sneg v zamete. Tudi podlaga, na katero je zapadel novi sneg, je bila večinoma še rahla in nepreobražena, ponekod pa spihana in zaradi vetra tudi trda. Novi sneg se s podlago ni dobro sprijel. V nedeljo in ponedeljek je bilo sončno, temperatura pa je ostala pod ničlo, Le na prisojnih pobočjih se je sneg na površini čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Po sneženju so se z bolj strmih pobočij prožili posamezni plazovi kložastega, napihanega snega. Snežna odeja je večinoma rahla in mehka, na prisojnih pobočjih pa je ponekod že nastala tanka skorja. Sneg je ponekod skorjast tudi zaradi vetra. Obsežna so območna z napihanim snegom, na vetru izpostavljenih mestih pa je novi sneg spihan do stare podlage. V Julijskih Alpah je na 1500 metrih do okoli 110 cm snega, nad 2000 metri pa od 270 do 290 cm. Drugod v naših gorah je na 1500 metrih do okoli 90 cm snega, na Pohorju pa od 60 do 70 cm. Snežna odeja sega do nižin. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom na severnih in vzhodnih straneh ter nekoliko strmejša pobočja. Na teh mestih lahko hitro sprožimo snežni plaz. Sprožijo se lahko tudi spontani plazovi, a večinoma manjših razsežnosti. V torek bo še suho, v sredo pa bo spet snežilo. Sneženje bo večinoma ponehalo v četrtek čez dan, nato pa se bo predvsem na severovzhodu obnovilo v petek. Temperatura bo ves čas pod ničlo, novi sneg bo suh. Zapadel bo na že tako nestabilno podlago, tako da se bo nevarnost snežnih plazov povečala. Med sneženjem bo pihal okrepljen veter vzhodnih smeri, zato bodo nastajali novi zameti in klože.

Bilten URSZR: 10.02.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.