Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 11.02.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne bodo na jugu rasla spremenljiva kopasta oblačnost, nastajale bodo plohe.
V petek bo pretežno oblačno. Dopoldne se bodo od jugozahoda pričele pojavljati padavine in sredi dneva zajele večji del Slovenije. Več padavin bo v južnih krajih. Snežna meja bo na okoli 500 m nad morjem, ob močnejših padavinah pa bo lahko snežilo tudi nižje.
V noči na soboto se bodo padavine spet prehodno okrepile, tudi po nižinah v notranjosti Slovenije bo lahko snežilo. Padavine bodo v soboto dopoldne večinoma ponehale, popoldne se bo delno zjasnilo.
Tudi v nedeljo bo še spremenljivo vreme z občasnimi padavinami. Nekoliko topleje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v večjem delu Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov 4. stopnje, v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v Kamniško-Savinjskih Alpah 3. stopnje, v nižjih nadmorskih višinah ter v vzhodnih Karavankah pa večinoma 2. stopnje, po petstopenjski evropski lestvici. Od torka do srede zjutraj je v Julijskih Alpah zapadlo od 40 do okoli 80 cm snega, v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah od okoli 30 do 50 cm, vzhodneje pa do okoli 20 cm snega. V visokogorju je bil sneg suh, nižje pa sprva moker. Snežilo je do okoli 600 metrov nad morjem, a sneg se je obdržal večinoma nad okoli 900 metri na zahodu, na vzhodu pa nižje. Sprva je pihal močan južni in jugozahodni veter, ki se je danes zjutraj obrnil v severno smer.
Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah je novi sneg precej spihan. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je nad okoli 1500 metri snega od 100 do okoli 180 cm, na 1000 metrih pa od le nekaj cm do okoli 10 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 20 do 60 cm snega, višje pa v Kamniško Savinjskih Alpah in osrednjih Karavankah do okoli 80 cm.

V noči s srede na četrtek se bo zjasnilo in v četrtek bo sončno. Ledišče bo na nadmorski višini med 1000 in 1200 metri. V petek bo sprva oblačno in večinoma suho, popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo. veter bo tako v četrtek kot v petek šibak. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, hitreje v sredogorju ter na osončenih legah. Tam se bo čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Razen v visokogorju in v senčnih legah bo nastajala površinska skorja. Zaradi šibkega vetra od četrtka do petka ne bo več novih zametov. Sprva se bodo predvsem z bolj strmih pobočij še prožili spontani plazovi novega, nesprijetega snega. Tveganje pred snežnimi plazovi se bo le počasi zmanjševalo.

11.02.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.