Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 12.03.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 12..2008


Predviden razvoj vremena

V sredo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, na vzhodu občasno tudi pretežno oblačno. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne in zvečer bodo v vzhodni Sloveniji posamezne plohe. Pihal bo jugozahodni veter.
V četrtek bo povečini jasno, čez dan bo občasno več oblačnosti. Popoldne še lahko nastane kakšna ploha. Ponekod na Štajerskem bo zapihal severozahodni veter. Po nekaterih nižinah bo zjutraj kratkotrajna megla.
V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.
V soboto bo pretežno oblačno, ponekod bodo možne manjše padavine.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje in prostor je od včeraj po gorah zapadlo le nekaj centimetrov snega. Ničla se je dvignila na okoli 2500 metrov, le ponoči je še zmrzovalo. Snežna odeja se je od včeraj nekoliko sesedla. V Julijskih Alpah je na 1500 metrih od 120 do 200 cm snega, na 2500 metrih do okoli 250 cm. V zahodnih Karavankah je snega do okoli 110 cm, v Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa na 1500 metrih do 75 cm. Manj ga je na Pohorju. Snežna odeja je v krajih z novim snegom mehka in rahla, drugod pa večinoma pokrita s tanko skorjo, na kateri je nekaj centimetrov novega snega. Veliko je napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov je v zahodnih Julijcih in v Bohinjskih hribih 3. stopnje. Drugod je nad okoli 1400 metri 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V krajih z večjo količino novega snega se lahko z dovolj strmih pobočij prožijo manjši in srednje veliki spontani plazovi nesprijetega snega, sami pa lahko plaz hitro sprožite že ob manjši obremenitvi predvsem na mestih z napihanim snegom. Drugod so nevarna predvsem območja napihanega snega na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Tam lahko sprožite plaz delno sprijetega snega le ob večji dodatni obremenitvi. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do stare podlage, ki je poledenela in zato je tam nevarnost zdrsov. Do petka ne bo omembe vrednih padavin. V noči na četrtek se bo prehodno nekoliko ohladilo, ničla se bo spustila na okoli 1300 metrov, čez dan pa bo nato na okoli 1600 metrih. Snežna odeja se bo preobražala in sesedala, nižje tudi talila. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.