Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 12.04.10

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah - Nevarnost plazov se bo nekoliko povečala

V ponedeljek bo pretežno oblačno, le ponekod v zahodni Sloveniji bo dopoldne še delno jasno. Občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe. Ob močnejših padavinah bo snežilo do 500 metrov nadmorske višine. Na Primorskem bo povečini suho, pihala bo šibka do zmerna burja.
Ponoči bodo padavine prehodno ponehale, v torek zjutraj in dopoldne pa bodo od jugovzhoda spet zajele večji del Slovenije. Meja sneženja bo med 600 in 900 metri nadmorske višine. Na Primorskem bo še pihala burja.
V sredo in četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še padavine, deloma plohe. Malo topleje bo.


Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je ob koncu tedna oblačnost povečala in občasno so bile krajevne padavine. Ohladilo se je, meja sneženja se je občasno spustila tudi pod 900 metrov. V gorah je zapadlo od 5 do 10 centimetrov.
Ledišče je bilo v nedeljo na nadmorski višini okoli 1000 metrov. Sneg je pomrznil in se zato nekoliko utrdil.
Snežna odeja je prekrita s skorjo, ki ponekod drži človeško težo. Na skorji je do 10 centimetrov novega snega, ki je na vetru izpostavljenih mestih spihan do stare podlage. V Julijcih je na 1500 metrov do 130 centimetrov snega, nad 2000 metri pa od 280 do 420 centimetrov. Nekoliko manj snega je v zahodnih Karavankah, v Savinjskih Alpah pa ga je na nadmorski višini 1500 metrov
okoli 40 centimetrov, v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju pa do 10 centimetrov. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1000 metrov, na prisojnih pobocjih na okoli 1300 metrov ali celo višje, v osojah pa nižje.
Nevarnost snežnih plazov je trenutno 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer se ob večji dodatni obremenitvi lahko splazi predvsem novi sneg po stari, skorjasti podlagi. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
Danes in jutri bo pretežno oblačno in megleno, občasno bo v gorah snežilo. Meja sneženja bo pod 1000 metri. Do srede zjutraj bo lahko zapadlo od 10 do dobrih 20 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah ter na območju Snežnika. Predvsem v Julijcih se bo zato nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov.

Bilten URSZR: 12.04.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.