Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.03.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo na Primorskem precej jasno, burja bo počasi slabela. Drugod bo sprva oblačno, rahel dež bo povsod ponehal. Dopoldne se bo postopno zjasnilo, le ponekod v južni Sloveniji šele popoldne. Čez dan bo še pihal severovzhodni veter, proti večeru pa bo oslabel. Do torka zjutraj se bo ponovno pooblačilo v vzhodni Sloveniji. Veter bo tudi na Primorskem ponehal.
V torek dopoldne se bo pooblačilo še drugod Sloveniji. Sredi dneva in popoldne bodo manjše padavine od severovzhoda zajele večji del Slovenije. Meja sneženja bo na okrog 500 metrov nad morjem. Popoldne se bodo oblaki trgali. Zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja.
V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bodo manjše krajevne padavine. Na Primorskem pihala šibka do zmerna burja, ponekod drugod pa severovzhodni veter.
V četrtek bo na Primorskem sončno, burja bo oslabela. Drugod bo sprva oblačno, čez pa se bo postopno delno zjasnilo. Topleje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost plazov 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Snežna odeja se je že nekoliko stabilizirala. Ob sončnem vremenu se na prisojnih pobočjih sneg čez dan ojuži in zmehča, zato so na strmih, travnatih pobočjih sredogorja popoldne možni talni plazovi. Na severnih pobočjih v visokogorju je sneg slabo preobražen, zato so vrhnje plasti še slabo sprijete s spodnjimi. Veliko je klož. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom.

Ob koncu tedna je prevladovalo oblačno vreme. Ponekod v gorah je zapadlo do 10 cm snega. Občasno je bilo v soboto nekaj sonca predvsem v zahodnem delu naših gora, zato se je tam snežna odeja čez dan nekoliko bolj ojužila. Zaradi oblačnosti je pomrznila le nad nadmorsko višino okoli 1000 m. Močan veter severnih in vzhodnih smeri je predvsem v visokogorju še prenašal sneg v zamete.

V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je na 2500 m od 330 do okoli 420 cm snega, na 1500 m od 210 do okoli 320 cm, na 1000 m pa od 20 do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m od 80 do okoli 140 cm snega, manj proti vzhodu. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 800 m, v osojah tudi nižje. Stanje snežne odeje je precej različno. Nižje je sneg večinoma južen. Višje predvsem na prisojnih pobočjih ter na vetru izpostavljenih legah pokrit s skorjo, ponekod pa je tudi trd. Le v zatišnih osojnih legah je še mehak in suh. Veliko je zametov in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan. V ponedeljek se bo zjasnilo, veter bo slabel. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1100 m. V torek se bo že dopoldne hitro pooblačilo, sredi dneva in popoldne bo spet nekaj malega sneženja. Pihal bo veter severnih smeri. Hladilo se bo, ledišče se bo spustilo do okoli 900 m nad morjem. oblačno vreme bo tudi v noči na sredo.

Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. V ponedeljek se bo pod vplivom sonca ojužila in bo na prisojnih pobočjih prehodno nekoliko bolj labilna, v senčnih legah visokogorja pa bo vpliv sonca majhen. Ponoči bo sneg pomrznil tudi nižje, ker bo noč jasna.
V torek in v sredo bo spet oblačno in postopno hladneje, tako da bo sneg večinoma ostal pomrznjen. Veter ne bo več naredi večjih novih zametov. Nekoliko nižje temperature bodo ugodne za stabilnost snežne odeje. Lavinske razmere se do srede ne bodo kaj dosti spremenile.

14.03.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.