Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.12.15

Pri koči na Zelenici, pa v Tamarju in - nad Lijakom
Predviden razvoj vremena

Ob 7.10 si je pri koči na Zelenici v občini Žirovnica planinec poškodoval koleno. Gorski reševalci GRS Tržič z zdravnico GRS Ljubljana so ga oskrbeli prepeljali v dolino.

Ob 8.56 je v Tamarju v občini Kranjska Gora padla planinka in si poškodovala nogo. Posredovali so gorski reševalci in zdravnica GRS Rateče, ki so planinko oskrbeli in jo prepeljali do Planice, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice z reševalnim vozilom.

Ob 15.05 se je pri vzletu nad Lijakom v občini Nova Gorica poškodoval jadralni padalec. Člani Enote za hitre reševalne intervencije MO Nova Gorica so poškodovanega oskrbeli in ga predali reševalcem NMP Nova Gorica, ki so ga z reševalnim vozilom prepeljali v SB Šempeter.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno oblačno, le v severni Sloveniji bo občasno delno jasno. Zjutraj bo ponekod lahko megla.
V torek bo pretežno oblačno, le v severni Sloveniji bo občasno zjutraj delno jasno. Tam bo zjutraj lahko megla.
V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.
V četrtek se bo nadaljevalo suho vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Snežna odeja je stabilna. Tveganje je majhno. Spontanega plazenja ne bo. Snega v gorah je zelo malo. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala z dnevnim taljenjem in nočnim zmrzovanjem, le ponekod v osojah je še suha. Ponekod je sneg tudi trd in, vsaj ponoči in zjutraj, pomrznjen. Temperaturne razmere so se ob koncu tedna spreminjale. Ledišče je bilo v soboto in nedeljo nad najvišjimi vrhovi, do ponedeljka zjutraj pa se je spustilo do okoli 1400 m nadmorske višine. Sneg je počasi kopnel.
V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 m do okoli 20 cm snega, drugod po naših gorah pa od 5 do okoli 10 cm. Omembe vredna snežna odeja je v glavnem le v visokogorju, pa še tam bolj v senčnih in zatišnih legah ter na planotah. V ponedeljek bo v visokogorju pretežno jasno, pod okoli 1900 m pa bo oblačno in deloma megleno. Vrh oblačnosti ni povsod na enaki višini. Veter bo šibak. Temperatura bo nad okoli 1400 m nad ničlo, a zrak bo suh. V torek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, ki pa bo imela bazo visoko nad vrhovi. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Spet bo topleje, ledišče se bo predvidoma dvignilo do nadmorske višine okoli 2600 m, a se bo popoldne spet počasi hladilo. V sredo bo zopet nekoliko več oblačnosti z lediščem na nadmorski višini okoli 1500 m nad morjem. Suho vreme bo tudi v četrtek in petek, ko bo ponovno topleje. Sneg je večinoma že dobro preobražen, le v osojah visokogorja še slabše. Predvsem zjutraj je nekoliko večja možnost za zdrse zaradi deloma poledenele površine. Sneg bo zlasti na sončnih legah še naprej kopnel.

13.12.2015

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

slika s Kredarice

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.