Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.01.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek bo pretežno oblačno, občasno bo lahko malo sonca predvsem ob morju ter v severovzhodni Sloveniji. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo občasno še padavine, razen na Primorskem bo predvsem rahlo snežilo. Ponoči in sprva še v sredo bo večinoma suho, v sredo dopoldne pa bo od jugozahoda spet pričelo snežiti, deževalo bo le v nižjih delih Primorske. Na Primorskem bo zjutraj zapihala zmerna burja.
V četrtek bo oblačno, sneženje bo slabelo in se zvečer ter v noči na petek spet nekoliko okrepilo. Burja se bo okrepila.
V petek bo oblačno, sneženje bo slabelo in popoldne postopno ponehalo. Burja na Primorskem bo oslabela.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v nedeljo je začelo rahlo snežiti. Sneženje se je zvečer in ponoči okrepilo in snežilo je tudi v ponedeljek čez dan, a je postopno oslabelo. Po Sloveniji je zapadlo od 20 do 40 cm snega, v južni in jugovzhodni Sloveniji ponekod tudi več. Sneg je bil suh. Kjer je snežilo na podlago stare snežne odeje, se sneg zaradi skorjaste in deloma poledenele podlage z njo ni dobro sprijel. Na vetru izpostavljenih legah je veter novi sneg precej spihal in nastajali so novi zameti predvsem na severnih straneh grebenov, pod okoli 1500 metri pa bolj na zahodnih pobočjih. Snežna odeja sega do nižin. Sneg je rahel in mehak. Ponekod na vetru izpostavljenih mestih je predvsem v visokogorju novi sneg spihan do stare, deloma poledenele podlage. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 160 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 80 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 40 do 60 cm.
Nevarnost snežnih plazov se je povečala na 3. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom, strmejša pobočja, tudi v sredogorju, kjer je bilo kopno in je podlaga travnata. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko sprožite snežni plaz novega, nesprijetega snega, možni pa bodo tudi spontani plazovi s strmejših pobočij. Plazi pa se lahko tudi sneg s streh v naseljih. V ponedeljek ponoči in v torek bo prevladovalo oblačno vreme. V torek bo občasno snežilo predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah ter v predgorju Julijskih Alp in v Notranjskih hribih. Zapadlo bo od 5 do 10 cm snega. Ker bo temperatura pod ničlo, se bo sneg le počasi sesedal in ostal bo rahel in nestabilen. Nevarnost snežnih plazov se ne bo zmanjševala.

Bilten URSZR: 15.01.2013


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si
podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi
• Lavinski bilten Karavanake
• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.