Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.01.12

Otroka peljali v dolino - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 0.05 je na Voglu v občini Bohinj zbolel otrok. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in delavci žičnic, ki so obolelega v spremstvu staršev prepeljali v dolino.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo večinoma jasno. Dopoldne bo v vzhodni Sloveniji zmerno oblačno, ob morju pa se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost.
V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho, pihal bo zahodni veter.
V petek bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo, meja sneženja bo na okoli 800 metrov nadmorske višine.
V soboto bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo je bilo v zadnjih dneh v gorah suho in hladno ter večinoma sončno vreme. Zrak je bil zelo suh. Snežna odeja je ostajala večinoma suha in pomrznjena, le v nižjih nadmorskih višinah se je na prisojnih pobočjih čez dan malo ojužila. Preobrazba je bila počasna.
Snežna odeja je zelo različna. V zatišnih legah ter v osojah je ponekod sneg mehak, večinoma pa je pokrit s skorjo, ki ej nastala predvsem zaradi vetra, manj zaradi dnevnega taljenja. Ponekod skorja tudi nosi človeško težo. Veliko je zametov in opasti, hkrati je sneg na vetru izpostavljenih mestih močno spihan, tam je podlaga trda in ponekod poledenela.
Snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1300 metrov, v osojah pa na okoli 1000 metrov. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 110 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 60 cm. Drugod po naših gorah ga je na 1500 metrov do okoli 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Bolj nevarna so le mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Tam lahko le ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
V sredo bo precej jasno, v četrtek pa se bo oblačnost povečala. Dotekal bo toplejši zrak. Ledišče se bo v sredo dvignilo do nadmorske višine okoli 1500 metrov, v četrtek pa tudi malo nad 2000 metrov.
Snežna odeja se bo zlasti v četrtek zato nekoliko hitreje preobražala in stabilizirala. Lavinske razmere se do petka zjutraj ne bodo kaj dosti spremenile.

Bilten URSZR: 18.01.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.