Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.01.16

Iskalna akcija - Ustavili kabinsko nihalko
Predviden razvoj vremena

Ob 20.34 občanka ni mogla priklicati moža, ki se je v dopoldanskih urah odpravil peš na Veliko Planino v občini Kamnik. V iskalni akciji so sodelovali gorski reševalci GRS Kamnik, ki so ga našli na poti iz planine nepoškodovanega, in ga pospremili do vasi Smrečja v Črni, in ga predali v obravnavo policistom PP-Kamnik.

Ob 15.19 so zaradi močnega vetra ustavili kabinsko nihalko na Veliki Planini. Posredovali so GRS Kamnik, ki so za pomoč zaprosili gasilce gasilci PGD Kamnik, PGD Kamniška Bistrica, ki so jih s terenskimi vozili z Zelenega Robu odpeljali do Kranjskega Raka, od kjer jih je v dolino odpeljal avtobus. Zasneženo in poledenelo pot po planini so splužili in posuli delavci Komunalnega podjetja Kamnik. Pri prevozu so pomagali tudi policisti PP- Kamnik. Prepeljali so 65 oseb od tega veliko otrok.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno jasno. Dopoldne bo ponekod na severovzhodu pihal severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Veter bo čez dan postopno ponehal.
V torek bo sprva precej jasno, po nekaterih nižinah bo zjutraj in deloma dopoldne megla. Čez dan se bo oblačnost povečala, predvsem v severni in vzhodni Sloveniji bo občasno pretežno oblačno.
V sredo bo na jugozahodu nekaj nizke oblačnosti. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodnih krajih ter proti večeru.
V četrtek bo deloma jasno, predvsem v osrednjih in jugovzhodnih krajih pa bo nekaj več nizke oblačnosti. Na Primorskem bo zapihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2100 m zmerna, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. V visokogorju lahko na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom ob obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Sneg se namreč še ni dovolj stabiliziral. Spontanih plazov ne pričakujejo. Nižje je zaradi trde in deloma poledenele površine stare snežne odeje nevarnost zdrsov. Ob koncu tedna je bilo v gorah suho in mrzlo vreme s temperaturo pod -8 stopinj. Pihal je veter severnih smeri, ki je na izpostavljenih legah prenašal sneg v nove zamete. Snežna odeja se je le počasi sesedala in preobražala. Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Največ snega je v visokogorju Julijcev, do okoli 130 cm. Drugod v visokogorju je snega do okoli 50 cm ali celo manj. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 700 m, a je snega pod okoli 1500 m malo. Sneg je na površini večinoma pokrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže, v osojah, predvsem v zatišnih legah, pa je še mehak. Precej je napihanega snega, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, ponekod do kopne ali stare, deloma poledenele podlage.

Nadaljevalo se bo suho vreme. V ponedeljek bo pretežno jasno. Pihal bo razmeroma šibak veter, dopoldne severnih, popoldne zahodnih smeri. V torek bo občasno zmerno oblačno, pihal bo zmeren zahodnik. Temperatura bo tako danes kot jutri pod ničlo. V sredo bo zmerno, ponekod občasno pretežno oblačno. Več oblačnosti bo proti večeru ter v vzhodnih krajih. Pihal bo zmeren zahodnik. Malo topleje bo. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, v visokogorju pa po vsej verjetnosti precej jasno. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Spet se bo nekoliko ohladilo. Snežna odeja se bo zaradi nizke temperature le počasi sesedala in preobražala, zato se lavinske razmere do petka ne bodo kaj dosti spremenile. Nastali bodo novi zameti, na vetru izpostavljenih legah pa bo nevarnost zdrsov. Še naprej bodo nevarna predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja nad nadmorsko višino okoli 2000 m, nižje pa bo predvsem nevarnost zdrsov.

18.01.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.