Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.01.18

GRS: Poškodovano turno smučarko ... - Našli izgubljenega
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 12.57 se je med Debelim vrhom in Mrežcami, občina Gorje, na višini 1700 metrov poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci postaje GRS Radovljica so jo z nosili prenesli do vojašnice na Rudnemu polju, od koder so jo reševalci NMP Bled s poškodovano nogo in podhlajeno prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice. V reševanje je bil vključena tudi posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne združene ekipe reševalcev. Opravili so prelet nad krajem nesreče, vendar je bilo zaradi poslabšanih vremenskih razmer in premočnega vetra reševanje s helikopterjem prekinjeno.

Ob 21.40 se je na območju Zgornjega Razborja pod Uršljo goro v občini Slovenj Gradec izgubil planinec. Reševalci GRS Koroške so ga našli in pospremili do njegovega vozila. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Predviden razvoj vremena

V petek bo večinoma oblačno. Na zahodu bo povečini suho, drugod bodo občasno padavine. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metri nadmorske višine, zvečer pa se bo jugovzhodni Sloveniji spustila do nižin. Sprva bo v južni Sloveniji še pihal jugozahodni veter, popoldne v večjem delu države severovzhodnik.
V soboto se bo delno zjasnilo, zjutraj bo po nekaterih nižinah nastala megla. Zvečer se bo od zahoda prehodno pooblačilo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V noči na nedeljo bodo predvsem v južni Sloveniji rahle padavine.
V nedeljo bo delno jasno, ponekod bo pihal okrepljen severni veter.
V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in suho vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 m trenutno znatna, 3. stopnje, nižje pa zmerna, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj. Nižje se je zaradi prehodne otoplitve nekoliko povečala možnost za kakšen talni plaz na strmih travnatih pobočjih.

Snežna odeja je večinoma kar dobro stabilna, v visokogorju je sneg ponekod še mehak. Ponekod je na skorji nekaj centimetrov snega, na Pohorju ter ponekod v vzhodnih Karavankah tudi do 10 cm. Močan veter je ostanke mehkega snega močno spihal, nastali so novi zameti, veliko je klož tudi od prej.

V petek bo večinoma oblačno, občasno bodo tudi padavine, a v naših gorah jih bo malo. Pihal bo zmeren do močan zahodni ali jugozahodni veter, ki bo popoldne slabel in se obračal v severozahodno smer. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1300 m. V soboto bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Veter bo precej šibkejši, dopoldne bo prevladoval severozahodnik, popoldne zahodnik ali jugozahodnik. Hladneje bo. V noči na nedeljo bo prehodno občasno rahlo snežilo. Veter se bo okrepil. V nedeljo bo dokaj sončno. Pihal bo močan, lahko tudi viharen severni do severozahodni veter. Malce topleje bo, a ledišče bo ostalo pod 1000 m nadmorske višine. V ponedeljek bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Občasno rahlo sneženje ponekod ni povsem izključeno.

Snežna odeja se bo v petek sredogorju nekoliko ojužila in hitreje sesedala in preobražala. V soboto bo tudi v teh nadmorskih višinah pomrznila in bo bolj stabilna. Drugod bo lavinske razmere predvsem krojil veter, ki bo še prenašal sneg in delal zamete. Nizke temperature v visokogorju bodo preprečevale hitrejšo preobrazbo in stabilizacijo snežne odeje. Na mestih z napihanim snegom svetujejo večjo previdnost.

19.01.2018

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.