Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.12.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno oblačno. Občasno bo naletaval sneg, pogosteje v hribovitem svetu južne in jugovzhodne Slovenije. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja.
V torek zjutraj bo pretežno jasno in mrzlo, čez dan se bo zmerno pooblačilo.
V sredo in četrtek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki se bo v četrtek nekoliko okrepila.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v petek in v noči na soboto v gorah snežilo. V petek je bila meja sneženja med 1000 in 1300 metri, v noči na soboto pa se je spustila, ponekod do nižin. V gorah je zapadlo od 5 pa do skoraj 50 cm snega, odvisno od nadmorske višine in tudi od lokacije. Največ novega snega je zapadlo v zahodnih in južnih delih Julijskih Alp ter v Zasavskem hribovju, od 20 do okoli 45 cm, drugod pa večinoma okoli 20 cm ali manj.
V petek je pihal močan jugozahodnik, ki je predvsem v visokogorju delal zamete in opasti, ob znižanju snežne meje pa je zapihal severni in severozahodni veter. Trenutno je v Julijskih Alpah na 2500 metrov do okoli 110 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 50 cm. Drugod po naših gorah je snežna odeja debela od 10 do dobrih 20 cm. Sneg je mehak, vetru izpostavljene lege so spihane do stare, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju Julijskih Alp povečala na 2. stopnjo, drugod pa je majhna, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Nevarna so predvsem mesta z naphanim snegom. Predvsem na mestih, kjer je sneg spihan, je nevarnost zdrsov na stari, deloma poledeneli podlagi.
V ponedeljek bo oblačno, občasno bo rahlo snežilo, nekoliko izraziteje v južni in deloma v osrednji Sloveniji. Po gorah bo količina padavin zanemarljiva. Pihal bo severovzhodnik, ki bo prenašal sneg v zamete na zahodno in južno orientiranih straneh grebenov. V torek bo suho in hladno vreme. Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala. Lavinske razmere se do srede ne bodo kaj dosti spremenile.

Bilten URSZR: 19.12.2011

Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon

Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.