Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.02.09

Predviden razvoj vremena
Razmere v gorah: Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje

V petek bo na Primorskem delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Več oblačnosti bo v severovzhodni Sloveniji kjer lahko popoldne pade nekaj snežink.
Tudi v soboto bo manj oblačnosti na Primorskem, več pa drugod po državi. Občasno bo v notranjosti Slovenije naletaval sneg.
V nedeljo in ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo snežilo. Padavin bo malo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se hladno in suho vreme nadaljuje. V gorah je bila temperatura ves čas pod ničlo. Veter je oslabel. Snežna odeja se je še malo sesedla in počasi preobražala, nekoliko hitreje na prisojnih pobočjih. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 2000 metri do okoli 750 cm snega, nad 1500 metri okoli 550, nižje pa je snega postopno manj. Drugod v Julijskih Alpah je na 1500 metrih okoli 340 cm snega, na 2500 metrih pa do okoli 470 cm. Na 1000 metrih ga je večinoma od 90 pa do 150 cm. Podobne snežne razmere so v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 metri do okoli 260 cm snega, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa na 1000 metrih okoli 40, na 1500 metrih pa okoli 120 cm. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 metrov, po nekaterih dolinah pa nižje. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki je nastala zaradi vetra, le v zavetnih in osojnih legah je še mehka. Na skorji je zlasti v zatišnih legah do 10 cm suhega snega. Veliko je klož in zametov, ki so predvsem na južnih straneh grebenov in prelazov, na vetru izpostavljenih legah pa je površina tudi poledenela. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje, spontanega plazenja ne pričakujejo. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom ter nadmorske višine nad okoli 1800 metrov. Mrzlo in suho vreme se bo še nadaljevalo. Občasno naletavanje snega bo neznatno. Zaradi nizkih temperatur se bo snežna odeja le počasi preobražala, nekoliko hitreje le na prisojnih pobočjih. V mraziščih in osojah lahko nastane tudi globinski srež. Nevarnost snežnih plazov bo ostala na sedanji ravni.

Bilten URSZR: 20.022009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

         Bilten URSZR 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.