Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.04.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.15 se je na poti proti Slapu Savica v Bohinju poškodovala madžarska pohodnica. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo oskrbeli, jo prenesli do ceste in odpeljali v ZD Bohinj v nadaljnjo oskrbo.

Ob 10.27 se je na Avškem Kuku v občini Kanal ob Soči poškodoval kolesar. Člani GRS Tolmin so poškodovancu nudili prvo pomoč in ga prenesli do terenskega vozila, s katerim so ga prepeljali do reševalcev.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma oblačno. Od juga se bodo v pasovih spet začele pojavljati padavine. Najmanj jih bo v Prekmurju. Vmes bodo tudi nevihte. Ponoči bo občasno še deževalo,
v torek zjutraj pa bodo padavine večinoma ponehale. V torek bo spremenljivo oblačno, čez dan bodo še krajevne plohe.
V sredo in četrtek bo pretežno jasno in topleje. Predvsem v sredo zjutraj bo ponekod po kotlinah megla

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je bilo v gorah nekaj oblačnosti, a tudi sonce je prosevalo skoznjo. Nekoliko se je ohladilo. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 2600 metrov. Snežna odeja se je sesedala in talila, s strmih pobočij so se še prožili posamezni plazovi zmehčanega snega. Ponoči je sneg pomrznil le v visokogorju. Krajevne padavine so predvsem razmočile sneg. Do ponedeljka zjutraj se je še nekoliko ohladilo in je ledišče trenutno na okoli 2300 metrih. Zaradi ohladitve se je snežna odeja v visokogorju nekoliko stabilizirala. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 380 cm snega, na 1500 metrih pa do 210 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 30 do 60 cm. Več snega je v osojah, južna pobočja pa so kopna tudi že nad nadmorsko višino 1200 metrov. Snežna odeja je večinoma zmehčana, le v visokogorju je pomrznjena in zato trda.

Sneg je razmeroma dobro preobražen, ponekod pa je na površini nekaj centimetrov svežega snega. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Lahko se zrušijo tudi opasti. Nižje se s strmih pobočij lahko še sprožijo posamezni talni plazovi mokrega snega. Danes bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1900 metrov. Nižje bo dež dodatno razmočil snežno odejo, višje pa lahko zapade do okoli 10 cm snega. V torek bo nekaj sonca in kakšna ploha. Lavinske razmere se bo srede zjutraj ne bodo kaj dosti spremenile.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.