Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 25.01.16

V akcijah GRS Kamnik, Ljubljana in Rateče
Predviden razvoj vremena

Ob 16.37 sta se v steni Kranjskega Dedca v dolini Kamniške Bele v občini Kamnik izgubila in zaplezala planinca. Posredovali so reševalci Društva GRS Kamnik, ki so ju našli in s pomočjo vodniške tehnike nepoškodovana privedli v dolino.

Ob 15.06 se je na Sveti planini, občina Trbovlje, na skalni polici med lovom zaplezal lovec lovske družine Trbovlje in njegov pes. Posredovali so reševalci Postaje GRS Ljubljana, ki so s skalne police oba rešili nepoškodovana.

Ob 11.48 se je v bližini Nordijskega centra Planica, občina Kranjska Gora, na tekaški progi poškodoval tekač na smučeh. Gorski reševalci Postaje GRS Rateče so poškodovanega tekača imobilizirali. Prvo pomoč mu je nudila zdravnica GRS, nato pa je bil prepeljan v bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki bo pogostejša na vzhodu države. Tam lahko zjutraj rahlo rosi, zato v jutranjih urah ponekod na vzhodu ni izključen pojav poledice. 
V torek bo delno jasno z občasno koprenasto oblačnostjo, ki bo bolj gosta v vzhodni polovici države. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.
V sredo bo precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti, čez dan pa se bo na Primorskem oblačnost povečala. Pihati bo začel zahodni do jugozahodni veter.
V četrtek bo v vzhodnih krajih deloma jasno, drugod pa pretežno oblačno. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je večinoma majhna, 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, je pa nevarnost zdrsov predvsem na vetru izpostavljenih legah. Snežna odeja je večinoma stabilna. Le v visokogorju lahko še ponekod na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom ob veliki dodatni obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz. Ob koncu tedna se je postopno segrelo. Že v soboto čez dan se je v plasti med okoli1200 in 1800 m segrelo do okoli 0 stopinj ali malo nad ničlo, v nedeljo je bilo še nekoliko topleje, do ponedeljka zjutraj pa je plast s pozitivno temperaturo od 600 do 1600 m. Zrak je bil in je predvsem v visokogorju dokaj suh, zato se kljub otoplitvi sneg ni kaj dosti sesedal oz. hitreje preobražal. V sredogorju je bilo vlage več, a je snega zelo malo.

Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Največ snega je v visokogorju Julijcev, do okoli 100 cm. Drugod v visokogorju je snega do okoli 30 cm ali celo manj. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1200 m, a je snega pod okoli 1800 m zelo malo. Sneg je na površini večinoma pokrit s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. Ponekod v osojah, predvsem v zatišnih legah, pa je še mehak. Precej je napihanega snega, na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, ponekod do kopne ali stare, deloma poledenele podlage.

Nadaljevalo se bo suho ali večinoma suho vreme. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, kakšna malenkost lahko pade v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo zmeren do okrepljen veter severnih smeri. V torek bo nekoliko več sonca, predvsem v vzhodnem delu naših gora pa bo precej koprenastih oblakov. veter bo oslabel in se obračal v zahodno in južno smer. Do petka bo večinoma suho. Od srede naprej se bo nekoliko ohladilo oz. temperaturni obrat ne bo tako izrazit. Snežna odeja se bo počasi preobražala, krepila se bo skorja na površini, deloma zaradi vetra, deloma pa predvsem na prisojnih legah zaradi sonca predvsem v plasti pozitivne temperature.
Lavinske razmere se do petka ne bodo kaj dosti spremenile.

25.01.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.