Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.03.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah
Slovenske novice:
Polomil se je 

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 26.03.2008


Predviden razvoj vremena

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne lahko na zahodu nastane kakšna ploha. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Ponoči se bo od jugozahoda pooblačilo.
V četrtek bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Meja sneženja bo med 500 in 900 metrov nadmorske višine.
V petek bo še pretežno oblačno. Občasno bo rahlo deževalo, nad okoli 800 metri pa snežilo.
V soboto bo večinoma sončno in spet topleje.

V gorah je velika nevarnost snežnih plazov.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo od zadnjega sneženja v gorah in sredogorju deloma sončno in suho vreme. Ničla je tudi čez dan ostala pod 1000 metri nadmorske višine. Sneg seje višje nekoliko ojužil le na prisojnih pobočjih, v visokogorju in v senčnih legah pa je sneg ostal suh. Snežna odeja seje le malo sesedla. V ponedeljek je predvsem v visokogorju pihal zmeren vzhodnik, v torek pa severni do severozahodni veter. Prenašal je sneg in delal žamete na južnih in zahodnih straneh grebenov. V Julijskih Alpah je nad 1500 metri od 200 do 270 cm snega. V zahodnih Karavankah je na 1500 metri okoli 120 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metrih do okoli 100 cm. Na 1000 metrih je snega od 20 do 60 cm. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira, le pod okoli 1000 metri, na sončnih pobočjih tudi višje, pa je sneg že pokrit s tanko skorjo. Nevarnost snežnih plazov je povsod v Julijskih Alpah, drugod pa predvsem nad okoli 1500 m 3. stopnje, nižje pa 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom, dovolj strma pobočja pa tudi drugod Danes bo sončno vreme, ničla se bo čez dan dvignila na okoli 1200 metrov. Pihal bo zmeren zahodni do jugozahodni veter, ki bo višje še prenašal sneg v žamete. Jutri bo oblačno s padavinami. Meja sneženja bo med 600 in 1000 metri. Več padavin bo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Do petka zjutraj lahko zapade od 10 do dobrih 20 cm suhega snega. Ničla se bo še nekoliko dvignila, do petka zjutraj bo občasno lahko tudi na okoli 1400 metrov. V visokogorju se bo nevarnost snežnih plazov nekoliko povečala.


Slovenske novice, sreda, 26. marca 2008:


Polomil se je

Krvavec – V ponedeljek med 14.00 in 14.15 je 30-letni državljan Hrvaške deskal po progi številka 3 od hotela Tajo dom proti zgornji postaji kabinske žičnice. Na zadnji prelomnici je zapustil urejeno smučišče in zapeljal na neurejeni del pobočja, kjer je bilo 40 cm novozapadlega snega. Po nekaj metrih vožnje po celcu je zadel v oviro (domnevno štor), izgubil ravnotežje in padel po strmini. S telesom je udaril v štor in se hudo ranil. Na smučišču so mu pomagali reševalci GRS Kranj in zdravnik ter ga oskrbeli za prevoz v dolino. Odpeljali so ga v UKC Ljubljana, tam je ostal na zdravljenju.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.