Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 02.01.07

Pod vrhom Blegoša si je zlomila nogo - Pod vrhom Polhograjske Grmade ji je postalo slabo
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
2. janauar 2007 - izvleček

Ob 11.19 si je na Blegošu malo pod vrhom, občina Škofja Loka, planinka zlomila nogo. Gorski reševalci Postaje GRS Škofja Loka, so ponesrečenko oskrbeli in prepeljali v ZD Škofja Loka v nadaljnjo oskrbo.

Ob 13.54 je pod vrhom Polhograjske Grmade v občini Dobrova - Polhov Gradec planinki postalo slabo. Posredovali so gorski reševalci Postaje GRS Ljubljana, ki so jo prevzeli na Setnici pri Lovski koči in jo s terenskim vozilom odpeljali v dolino.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V višjih legah in predvsem po nižinah severne in vzhodne Slovenije bo pihal severni veter. Ponoči se bo pooblačilo v severovzhodni in deloma v osrednji Sloveniji, v četrtek dopoldne pa še drugod. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. Prehoden rahel dež bo lahko popoldne predvsem na Notranjskem in v severovzhodnih krajih.
V petek bo v jugozahodni Sloveniji pretežno oblačno, drugod delno jasno, na severovzhodu občasno bolj oblačno.
V soboto se bo prehodno pooblačilo, čez dan pa zjasnilo. Na Primorskem bo popoldne spet nastajala nizka oblačnost. Zapihal bo jugozahodnik.

Razmere v gorah

V prehodu v novo leto je po podatkih Agencije RS za okolje najprej zapihal topel in vlažen jugozahodnik, ki je stalil precej snega v sredogorju in nižjih legah. Omembe vrednih padavin ni bilo, zapadlo je le nekaj centimetrov snega, do 8 centimetrov pa v južni Sloveniji. Snežna odeja se je preobražala, ob ohladitvi pa pomrznila. Vetrovi zato niso delali novih zametov. Snežna odeja je večinoma pokrita s tanko skorjo, ki se v sredogorju čez dan zmehča. Ponekod na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan. Tam in na prisojnih legah je ponekod podlaga poledenela, zato je nevarnost zdrsov.
V Julijskih Alpah je na višini 2500 metrov do 80 cm snega, nad 1000 metrov pa do 10 cm. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Edino možnost, da sprožite plaz, predstavljajo zameti v visokogorju Julijskih Alp, pa še tam se plaz lahko sproži le pod večjo obremenitvijo.
Suho ali večinoma vreme se bo nadaljevalo. Ničla se bo z sredinih 1300 metrov v četrtek že dvignila na okoli 1600 metrov. Višje bo sneg ostal pomrznjen, nižje pa se bo čez dan zmehčal.


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.