Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 04.12.05

Predviden razvoj vremena - Opozorilo - Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
4. december 2005 - izvleček


Ob 12.01 se je v kraju Selo v občini Žiri na cesto sprožil snežni plaz. Več podatkov o dogodku nismo prejeli.
Ob 15.54 se je med krajema Podrošt in Spodnja Sorica, občina Železniki, na cesto sprožil snežni plaz. Cesta je do odstranitve snega zaprta.

Predviden razvoj vremena v prihodnjih dneh

V ponedeljek bo oblačno in deževno, v bližini morja lahko zagrmi. Več padavin bo dopoldne in v noči na torek. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1200 metrov, le v alpskih dolinah bo ponekod snežilo tudi nižje.
Jugo ob morju bo čez dan slabel, prav tako tudi južni veter ponekod v notranjosti. V torek bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo spuščala do nižin. Hladneje bo, na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.
V sredo bo rahlo sneženje povsod ponehalo, popoldne se bo predvsem na Primorskem delno razjasnilo. V četrtek bo delno jasno, po nekaterih nižinah bo sprva megla.

OPOZORILO

V gorah je zaradi rahle in debele snežne odeje in novozapadlega snega gibanje zelo oteženo in nevarno. Nevarnost trganja snežnjih plazov je predvsem v Julijskih Alpah znatna. Do srede zjutraj lahko v gorah pade še do 30 cm novega snega. Obisk gora v teh dneh ni priporočljiv.

Rrazmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo je v petek popoldne v gorah spet začelo snežiti, meja sneženja je bila med 900 in 1300 metri. V soboto popoldne so padavine prehodno ponehale, v nedeljo proti večeru pa so se spet začele pojavljati s podobno snežno mejo kot v petek in soboto. V Julijskih Alpah je skupno zapadlo od 30 do 70 cm snega, pod 1300 metri pa seveda precej manj. V zahodnih Karavankah je novega snega od 20 do 40 cm, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa do 20 cm. Sneg je bil le v visokogorju suh, prenašal ga je močan jugozahodnik in delal zamete in opasti. Pod 2000 metri je bil sneg večinoma moker in se je s podlago dobro sprijel. Pod mejo sneženja se je sneg močno sesedel in tudi talil. S strmih pobočij so se prožili plazovi mokrega snega. Zaradi odjuge so se plazovi prožili tudi nad mejo sneženja.
V Julijskih Alpah je na 1000 metrih nadmorske višine do 90 cm snega, nad 1500 metri pa od 190 do 200 cm. Drugod je na 1000 metrih do 30 cm snega, na 1500 metrih pa od 80 do 90 cm. Sneg je mehak in se globoko predira. Gibanje v gorah je zato precej oteženo. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, obsežna so območja napihanega snega v zavetrnih legah.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in deloma v zahodnih Karavankah 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah pa 2. stopnje. Predvsem so nevarna dovolj strma pobočja, pa tudi območja napihanega snega. Že ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje lahko plaz sproži turni smučar ali gornik. Možni pa so tudi spontani plazovi razmočenega snega pod mejo sneženja, v Julijcih pa zaradi novozapadlega snega na dovolj strmih pobočjih.
Padavine se bodo pojavljale še do srede zjutraj. Meja sneženja se bo v ponedeljek popoldne začela spuščati in že v torek zjutraj bo lahko snežilo tudi do nižin. V torek bo po hribih zapadlo še od 10 do 30 cm snega. Veter se bo obrnil v severno smer, a bo slabel. V gorah bo snežna odeja ostala rahla in se bo le počasi sesedala, zato se nevarnost snežnih plazov ne bo zmanjšala. Nižje se bo zaradi ohladitve snežna odeja stabilizirala in nevarnost snežnih plazov bo manjša. Obisk gora, zlasti Julijskih Alp, zaenkrat odsvetujejo.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.