Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 06.03.05

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
6. marec 2005 - izvleček

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V ponedeljek dopoldne bo precej jasno, popoldne se bo od severa postopno pooblačilo. Burja na Primorskem bo popoldne ponehala. V torek bo zmerno do pretežno oblačno. Bolj oblačno bo na vzhodu in severu države, manj pa na zahodu. Zvečer se bo postopno zjasnilo.
V sredo se bo po deloma jasnem jutru od severa postopno pooblačilo. Zvečer in v noči na četrtek bodo v vzhodni Sloveniji rahle padavine, po nižinah bo deloma snežilo deloma deževalo. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, več oblačnosti bo na vzhodu države.

RAZMERE V GORAH


V gorah je bilo po podatkih Agencije RS za okolje od petka suho in mrzlo vreme brez močnejših vetrov. Snežna odeja se je na prisojnih pobočjih nekoliko hitreje preobražala, na površini je nastajala skorja. V osojah je sneg zaradi nizkih temperatur ostajal suh in slabo preobražen, le nekoliko se je sesedel.
V Julijskih Alpah je na 1000 metrih od 60 do 80 cm snega, nad 1500 metrov pa od 160 do 200 cm. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 metrih do 100 cm snega. Snežna odeja je v prisojah ter v nižjih nadmorskih višinah pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže, v osojah pa je sneg suh in mehak. Na vetru izpostavljenih legah je novega snega manj, spodaj pa je poledenela podlaga. Višina snežne odeje je precej neizenačena, zlasti v visokogorju je precej zametov. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom.
Plaz lahko sproži planinec ali turni smučar ob obremenitvi snežne odeje. Do srede se bo nadaljevalo suho vreme. V višinah bo sicer začel dotekati malo toplejši zrak, a nulta izoterma bo ostala pod 1100 metrov. Snežna odeja se bo nekoliko hitreje sesedala in preobražala, skorja na prisojnih pobočjih se bo krepila. Predvsem pod 1500 metrov se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala za eno stopnjo, višje pa bo ostala 2. stopnje.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.