Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 10.03.05

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
10. marec 2005 - izvleček

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V petek bo delno jasno, v zahodni in osrednji Sloveniji pa pretežno oblačno. Pihati bo začel jugozahodni veter.
V soboto bo pretežno oblačno, dopoldne v vzhodni Sloveniji še delno jasno. V zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Popoldne in zvečer se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja bo med 600 in 800 metrov nadmorske višine. Večji del dneva bo pihal jugozahodni veter.
V nedeljo in ponedeljek bo v severovzhodni Sloveniji suho vreme, drugod bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 900 metrov pa rahlo snežilo. Količina padavin bo majhna.

RAZMERE V GORAH


V četrtek se je prehodno ohladilo, do zgodnjega dopoldneva je na Pohorju zapadlo okoli 15 cm suhega snega, drugod le do okoli 5 cm. Zapihal je okrepljen severni veter, ki pa ni naredil večjih zametov. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala.
V Julijskih Alpah je na 1000 metrih od 50 do 70 cm snega, nad 1500 metrov pa od 150 do 190 cm. V Karavankah in Savinjskih Alpah ter na Pohorju je na 1500 metrih do 90 cm snega. Snežna odeja je v prisojah ter v nižjih nadmorskih višinah pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže, v osojah pa je sneg večinoma suh in mehak, trd je le na vetru izpostavljenih legah. Le na Pohorju ter v zatišnih legah je na skorji nekaj suhega snega. Višina snežne odeje je precej neizenačena, zlasti v visokogorju je precej zametov.
Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Plaz lahko sproži planinec ali turni smučar ob večji obremenitvi snežne odeje.
Že v petek doteka toplejši zrak. Nulta izoterma se bo do sobote dvignila na okoli 1400 metrov. Pod to mejo se bo sneg zmehčal in nevarnost snežnih plazov se bo malo povečala, še posebno zaradi padavin. Deževalo bo namreč do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Pihal bo močan jugozahodnik. V nedeljo se bo nekoliko ohladilo, občasno bodo še manjše padavine.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.