Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 14.04.05

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
14. april 2005 - izvleček

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH


V petek bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo v zahodnih in deloma v osrednjih krajih zmerno pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Možne bodo posamične kratkotrajne plohe.
V soboto bo dopoldne na vzhodu še sončno, drugod že zmerno do pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Popoldne se bo dež širil v notranjost in do večera zajel tudi severovzhodne kraje. Ob morju bo dopoldne pihal jugo.
V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami. Nekoliko hladneje bo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo so bile v četrtek krajevne plohe, sicer pa je bilo razmeroma sončno vreme. Nulta izoterma je bila na nadmorski višini okoli 2400 m. Snežna odeja se je sesedala in talila.
Na 1500 m je v Julijskih Alpah do 50 cm, na 2500 m pa do 160 cm. Drugod v naših gorah je na 1500 m strnjena snežna odeja večinoma le v osojah in na planotah. Sneg je mehak in moker ter se globoko predira, le v visokogorju nad 2000 m je nastala na površini skorja. Čez dan se snežna odeja zmehča. Nevarnost snežnih plazov je nad 1500 m večinoma 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so strmejša, prisojna pobočja.
V petek bo še večinoma suho vreme. V soboto bo ob hladni fronti začelo dopoldne deževati v zahodnih Julijcih, čez dan se bodo padavine širile proti vzhodu. Meja sneženja bo med 1700 in 1900 m. Do nedelje zjutraj bodo padavine ponehale, meja sneženja se bo spustila na okoli 1200 m.
Zapade lahko do 20 cm mokrega snega. Zaradi dežja se bo sneg zmehčal, zato lahko pride do spontanih, talnih plazov, kjer je še dovolj snega. Nad mejo sneženja bo predvidoma novega snega premalo, da bi povečal nevarnost snežnih plazov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.