Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 16.01.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
16. januar 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V torek bo sprva deloma jasno, ponekod po nižinah bo megla. Čez dan se bo oblačnost od zahoda povečala. Popoldne bo na Primorskem in Notranjskem pričelo snežiti, le ob morju bo predvsem deževalo. Drugod bo večinoma še suho vreme, krepil se bo jugozahodni veter. V sredo zjutraj bodo manjše padavine prehodno zajele večji del Slovenije in popoldne od severozahoda ponehale. Ponekod po nižinah, predvsem v vzhodni in osrednji Sloveniji, bo sneg lahko prešel v rahel dež. Pihal bo jugozahodni, popoldne severozahodni veter.
V četrtek bo v zahodni Sloveniji precej jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno, a večinoma suho vreme. V petek bo pretežno jasno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo gorah v zadnjih dneh suho in hladno vreme. Snežna odeja se je še naprej sesedala in preobražala. Na prisojnih pobočjih se je zaradi sonca krepila površinska skorja, v osojah je sneg ostal suh in nepreobražen. Občasno je pihal severovzhodnik, ki pa večjih zametov ni naredil.
Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 90 do 150 cm snega, nad 1500 metrov pa od 250 do 280 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metrih do 90 cm snega, na 1500 metrih pa od 100 do 150 cm.
Snežna odeja je v osojah večinoma mehka, na prisojnih pobočjih je pokrita s tanko skorjo. Na vetru izpostavljenih legah je sneg trd in ponekod drži človeka, tudi klože so ponekod dovolj trde, da držijo človeško težo. V sredogorju je sneg večinoma zmrznjen in trd. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje, pod 1300 m pa 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom, plaz pa lahko sproži planinec ali turni smučar tudi na dovolj strmih pobočjih.
V torek se bo pooblačilo in zvečer ter v noči na sredo bo začelo rahlo snežiti. Do srede zjutraj lahko zapade nekaj centimetrov snega, malo več v zahodnih Julijskih Alpah in v hribih severne Primorske. Jutri bo začel pihati okrepljen jugozahodnik. Nevarnost snežnih plazov se do srede zjutraj ne bo spremenila.

OPOZORILO

V sredo bo ob prehodu snega v rahel dež marsikje nevarnost poledice.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.