Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 17.03.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
17. marec 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V soboto bo na Primorskem sončno. Drugod bo dopoldne zmerno do pretežno oblačno, popoldne pa se bo delno razjasnilo. V nedeljo bo precej jasno. Zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah v notranjosti države megla ali nizka oblačnost.
V ponedeljek bo precej jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. V zahodnih krajih se bo že dopoldne pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodnik. V torek bo pretežno oblačno. Popoldne bo na zahodu občasno rahlo deževalo. Ponekod bo pihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje se suho vreme nadaljuje. Temperatura je bila v hribih ves čas pod ničlo. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala, nekoliko hitreje na osončenih pobočjih.
Na 1000 metrih je v Julijskih Alpah od 80 do okoli 140 centimetrov snega, nad 1500 metrov pa od 350 do 430 centimetrov. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 metrih od 50 do 90 centimetrov snega, na 1500 metrih pa od 150 do 240 centimetrov.
Višina snežne odeje je zaradi močnega vetra, ki je pihal v začetku tedna, precej neizenačena.
Snežna odeja je v zatišnih legah mehka in rahla in se pod človeško težo globoko predira. Drugod je zaradi vetra na površini skorja, ki večinoma ne drži človeka. Skorja je tudi na prisojnih pobočjih. Ponekod na vetru izpostavljenih legah je novi sneg spihan do stare, deloma poledenele podlage, zato je tam nevarnost zdrsov. Pod 1000 metrov je sneg večinoma trd in pomrznjen, čez dan pa se zmehča. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp trenutno še 3. stopnje, drugod 2. stopnje, pod 1000 metrov pa 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna bolj strma pobočja in mesta z napihanim snegom, večinoma na južnih in zahodnih straneh grebenov in prelazov. Tam lahko plaz sproži gornik ali turni smučar z obremenitvijo snežne odeje.
Ob koncu tedna se bo nadaljevalo suho vreme. Več sonca bo v nedeljo. Dotekal bo nekoliko toplejši zrak. Nulta izoterma bo v soboto še pod 1000, v nedeljo pa že na okoli 1200 metrov. Zato se bo snežna odeja hitreje sesedala in preobražala, nevarnost snežnih plazov pa se bo nekoliko zmanjšala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.