Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 20.01.06

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
20. januar 2006 - izvleček

Predviden razvoj vremena

V soboto bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, na Primorskem pretežno oblačno. Bolj oblačno pa bo zvečer tudi v vzhodni Sloveniji. Tam so ponekod možne rahle padavine, po nižinah kot rahel dež. Ponoči bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Na vzhodu so še možne rahle padavine. V nedeljo bo na zahodu povečini jasno, drugod spremenljivo oblačno. Predvsem na Dolenjskem bodo čez dan lahko rahle padavine. Po nižinah kot rahel sneg. Količina padavin bo majhna. Pihati bo začel severni veter, na Primorskem zmerna burja.
V ponedeljek in torek bo precej jasno. V ponedeljek bo še pihal okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Občutno se bo ohladilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo se nadaljuje suho vreme. V višinah je dotekal toplejši zrak, nastala je temperaturna inverzija. V plasti med 900 in 1500 m je bila temperatura blizu ničle ali malo nad njo, drugod v hribih je zmrzovalo. Ob sončnem vremenu se je utrjevala skorja na prisojnih pobočjih. V noči na četrtek in v četrtek dopoldne je pihal močan severni veter, ki pa ni naredil večjih zametov. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala.
Na 1000 m je v Julijskih Alpah od 90 do 140 cm snega, nad 1500 m pa od 250 do 280 cm. V Savinjskih Alpah, Karavankah in na Pohorju je na 1000 m do 90 cm snega, na 1500 m pa od 100 do 150 cm.
Snežna odeja je v osojah večinoma mehka, drugod je pokrita s skorjo, ki ponekod nosi človeško težo. Na prisojnih pobočjih se površina čez dan nekoliko zmehča. V sredogorju je sneg večinoma zmrznjen in trd. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje, pod 1300 m pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom.
Tudi ob koncu tedna bo suho in hladno vreme, v nedeljo se bo ohladilo tudi v plasti, kjer je sedaj nekoliko topleje in porušila se bo temperaturna inverzija. Snežna odeja se bo danes in jutri še počasi sesedala in preobražala, v nedeljo pa bo zaradi ohladitve ta proces povsem zastal. Snežna odeja se bo do nedelje še nekoliko stabilizirala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.