Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 21.01.07

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
21. januar 2007 - izvleček


Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo oblačno, občasno bodo manjše padavine. Nekoliko pogostejše bodo v zahodnih krajih. Meja sneženja se bo ponekod prehodno spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov. Predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji lahko sneži tudi po nižinah.
V torek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki jih bo več v zahodni in osrednji Sloveniji. Meja sneženja se bo dvigala do okoli 1500 metrov. Ob morju bo zapihal jugo, ki se bo zvečer krepil.
V sredo bo oblačno z občasnimi padavinami, delno plohami ali nevihtami. Marsikje bo snežilo do nižin. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Hladneje bo.
V četrtek zjutraj bodo padavine že večinoma ponehale, najkasneje v južni Sloveniji. Čez dan bo pretežno oblačno. Zjasnilo se bo na Primorskem, kjer bo zapihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah ob koncu tedna toplo in vetrovno vreme z visoko relativno vlago. Snežna odeja se je zato skoraj povsod zmehčala in sesedla ter nižje tudi talila. V noči na ponedeljek se je nekoliko ohladilo, ničla se je spustila na okoli 1800 metrov nadmorske višine. Sneg je zato pomrznil. Začelo je snežiti, a do jutra je zapadlo le nekaj centimetrov snega. V Julijskih Alpah je nad 2000 metri do 55 cm snega, na 1500 metrih pa ga je slabih 10 cm, marsikje pa je na tej višini tudi že kopno. Snežna odeja je v visokogorju pomrznjena, na stari podlagi je nekaj centimetrov snega. Meja sneženja se znižuje. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Ponekod v visokogorju je nevarnost zdrsov. Do srede se bo nadaljevalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo v torek postopno dvignila na okoli 1500 metrov, v noči na sredo pa se bo spet znižala. Do srede zjutraj lahko v gorah zapade od 10 do 30 cm snega. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter, ki bo delal zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo krajevno povečala na 2. stopnjo.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.