Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 24.01.07

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah – Opozorilo

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
24. januar 2007 - izvleček

Po podatkih Agencije RS za okolje je od 22. do 25. januarja zjutraj v zahodnih Julijskih Alpah padlo skoraj poldrugi meter snega, drugod v goratih predelih severozahodne Slovenije in v Zgornjesavski dolini do 90 cm, drugod v gorah do 40 cm. V nižjih predelih je do 24. januarja zvečer snežilo v glavnem le v višjih predelih gorenjske in na Koroškem.
Samo od 24. januarja od 7. ure do 25. januarja do 8. ure je v nižjih predelih Slovenije padlo od 5 do 20 cm snega, v hribovitih predelih severozahodne Slovenije do pol metra, ponekod v Julijskih Alpah pa tudi več kot 60 cm snega.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo oblačno, ponekod po Dolenjskem, Notranjskem in v osrednji Sloveniji bo občasno še rahlo snežilo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.
V petek bo zmerno do pretežno oblačno, burja bo proti večeru oslabela.
V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, ponekod po nižinah bo zjutraj megla.

Razmere v gorah

Meja sneženja je nihala in občasno se je dvignila tudi nad 1500 metrov. Največ padavin je bilo v zahodnih Julijcih, kjer je bila zaradi intenzivnih padavin tudi meja sneženja nižje kot drugod. Tam je zapadlo do 100 cm snega. Drugod je bilo padavin precej manj, zapadlo je le do 20 cm snega, snežilo pa je do nadmorske višine okoli 600 metrov. Snežilo je na zmehčano podlago in ker je bil sneg moker, se je z njo dokaj dobro sprijel. Ob sneženju je v gorah pihal močan južni veter, ki je delal zamete in gradil opasti. Novi sneg se je sproti nekoliko sesedel. V zahodnih Julijskih Alpah je trenutno nad 2000 metrih do 150 cm snega. Na 1500 metrih ga je do 50 cm in na 1000 metrih do 30 cm. Drugod po gorah je na 1500 metrih do 30 cm snega, na 1000 metrih pa do 20 cm. Sneg je mehak in rahel. Nevarnost snežnih plazov je v zahodnih Julijskih Alpah, zlasti v Kaninskem pogorju 3. stopnje po petstopenjski lestvici. Že ob manjši dodatni obremenitvi lahko obiskovalci gora tam sprožijo snežni plaz. Pričakujemo proženje posameznih srednje velikih in številnih manjših plazov nesprijetega snega. Drugod po naših gorah je v višinah nad 1500 metri nevarnost 2. stopnje.
V sredo je bilo oblačno z občasnim sneženjem. Meja sneženja se je spustila do nižin. Do jutri lahko zapade od 10 do 30 cm snega.
Ohladilo se bo in zaradi nizkih temperatur se bo snežna odeja počasneje sesedala in preobražala, sneg bo v naslednjih dneh ostal rahel. Pihal bo zmeren vzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo še nekoliko povečala.

OPOZORILO

V goratih predelih je povečana nevarnost trganja snežnih plazov. Krajevno je nevarnost zaradi napihanega snega še povečana.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.