Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Blegoš - 09.02.08

"Povej mi Meta, kdaj je naš Blegaš najlepši? Ali ne tedaj, kadar ga objema jutranja zarja? Ti pa se huduješ, da si prinesla s seboj na svet zarjo, ki ti noč in dan obseva obraz."

Blegoš nad Hotavljami

Seveda danes, 09.02.2008, ni bilo takšne jesenske idile, kakor jo je podoživljal Tavčar v svojem romanu Cvetje v jeseni, pa tudi tale posnetek je jesenski. Danes so bile razmere:Južni greben z bunkerji Rupnikove linije

Pot iz Hotavelj je prijetna, šele visoko nad Likarjevo kmetijo, nad 1200 metri, se pričenja sneg. Gaz vse do vrha je prijetna, na samem vrhu je približno meter snega. Možna je tudi turna smuka, žal pa se kmalu konča.

Planinski dom je odprt, gostov na klopeh obilo, odprto pa je tudi zavetišče Gorske straže pol urice pod njo, če pridemo iz Leskovice, mimo katere po novem pridejo tudi smučarji, ki so namenjeni na smučišče Cerkno.
Blegoš je 1562 metrov visok vrh, ki mu kljub dejstvu, da je najjužnejše rastišče planike, še ne pripada naziv gora, a podcenjevati ga nikakor ne gre.

POPRAVEK: Ivan Tavčar me je s svojim pisanjem v romanu nekoliko zavedel. Planike najdemo tudi južneje od Blegoša (npr na Snežniku in v soteski Save pri Kranju).

 

 

 

 

 

 

 Triglav s Planiko in Kredarico  Dušan Škodič

Se spomnite cerkve, kjer je Janez
"razmetal Posavčeve"? Tamle je.

Tudi Rupnikova linija se je umestila
med planinske poti

"Galeja" na Rupnikovi liniji

Bunkerji nudijo tudi zavetje

Tudi do koče na Ratitovcu vodi gaz

Koča na Blegošu

"Vrhunec kamuflaže" neuporabne
obrambne Rupnikove linije

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.