Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Narava, gore - 07.09.13

Večer: Mariborska koča / Na Šmohorju pravi planinski praznik

Mariborska koča

100 let pestre zgodovine na Pohorju

Mariborska koča ima burno stoletno zgodovino, ki jo bolj kot karkoli drugega zaznamuje boj nemškega in slovenskega naroda za prevlado na tem območju. Prvo planinsko postojanko (Marburgerhūtte) so na mestu današnje Mariborske koče namreč zgradili mariborski Nemci.

Ludvik Zorzut je zapisal v članku Postanek in razvoj mariborske podružnice v Planinskem vestniku leta 1939: "Leta 1912 so mariborski Nemci ustanovili svoj Deutscher Bergverein - Marburgerhūtte z izrecnim namenom, da si zgradijo svojo kočo in izpodrinejo slovensko Ruško. Otvorili so jo 7. septembra 1913 z velikim nemškim nacionalnim slavjem."

Leta 1921 so društvo Deutscher Bergverein iz političnih razlogov razpustili. Mariborska podružnica Slovenskega planinskega društva (SPD) je kupila planinsko kočo za 218.418 kron, kar za takratni čas ni bila pretirana vsota. Svečana otvoritev preurejene slovenske Mariborske koče je bila maja 1922 z ljudskim slavjem. V Zorzutovem članku lahko tudi preberemo, da je bila koča v predvojnem času stalno oskrbovana in že takrat priljubljeno planinsko letovišče. Zelo radi so jo obiskovali Hrvatje, Madžari in Nemci; imela je torej mednarodni sloves.

Med drugo svetovno vojno je bila Mariborska koča ponovno v nemških rokah, v njej so imeli vojaško postojanko, zato so v noči z 2. na 3. september 1944 borci Tomšičeve in Šercerjeve brigade kočo požgali. Planinsko društvo Maribor je po vojni kočo obnovilo in jo 14. julija 1946 predalo v uporabo planincem. Zunanjost koče je še danes skoraj enaka, kot je bila ob otvoritvi. Obnove notranjih prostorov (zadnja 2011) pa so izboljšale njeno udobje.

Planinsko društvo Maribor Matica želi z današnjim slavjem ob stoletnici Mariborske koče preseči nacionalne razprtije in izpostaviti tiste skupne vrednote in interese, ki narode, živeče pod objemom gora, ženejo v sorodne aktivnosti. Te aktivnosti, ki definirajo tudi naše planinstvo, so namreč sooblikovale našo kulturo in krajino, katerih del so tudi planinske koče in poti. Na današnjo slovesnost, natanko sto let po prvi otvoritvi koče, smo povabili tudi planince iz Zagreba in Gradca.

Špela Recer



Na Šmohorju pravi planinski praznik

Na zaključnem dogodku akcije Gremo v hribe za leto 2013 se je pri planinskem domu na Šmohorju zbralo rekordno število pohodnikov

Šmohor nad Laškim je sedaj že tradicionalno zaključno prizorišče Zlatorogove transverzale ponosa in tokrat je bilo, v primerjavi z zadnjima dvema letoma, ko je dež motil dogodek, vreme prekrasno, toplo in sončno, brez oblačka.

Že prihod k domu je namigoval, da bo zaključek nekaj posebnega, saj je kar mrgolelo ljudi, ki so pripravljali še zadnje podrobnosti. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so postavili plezalno steno, gospe s kmetije Primož ter gospa Ivana so postavile stojnice z domačimi dobrotami, oskrbnica Helena pa je z ekipo skrbela za polne želodčke vseh, ki so prišli na Šmohor. In teh je bilo res veliko. V Zlatorogovo knjigo se je namreč vpisalo kar 1519 pohodnikov in kolesarjev. Ja tudi kolesarji so bili prisotni, saj je sočasno potekal tudi osmi vzpon na Šmohor, tega se je udeležilo več kot 170 kolesarjev.

Pivovarna Laško bo tokrat evro za vsak podpis namenila domačemu Planinskemu društvu Laško, ki mu predseduje Zdenka Pešec, tokrat bo ta znesek znašal kar 1519 evrov. Podelili so tudi diplome zvestim ambasadorjem in letos je ta številka presegla lansko. Kar 118 je takih, ki so v Zlatorogovo knjižico zbrali vse potrebne žige in postali ambasadorji Zlatorogove transverzale ponosa za leto 2013.

Seveda pa je za zbrano druščino na Šmohorju tako kot do sedaj skrbela Zlatorogova ekipa s številnimi igrami, ki so poskrbele za aktivnost, zabavo in smeh vseh prisotnih. Za srbeče pete je skrbel ansambel Prva postava, hiša Avtomerkur pa je tokrat osrečila Sašo in Aleša (Zlatorogova ambasadorja), saj jima bo omogočila vikend paket z novo škodo octavio.

Ni kaj, četrta sezona akcije Gremo v hribe je mimo. Nekateri so bili malce žalostni, ker je že konec, vsi prisotni pa so si bili enotni v dveh stvareh: da je bil dogodek na Šmohorju pravi planinski praznik in da se že veselijo prihodnje sezone. V hribih je lepo, če je prisotna tako dobra družba, pa je še toliko lepše.Ambasadorji Zlatorogove transverzale 2013

 
Ambasadorji Zlatorogove transverzale 2013 (Darja Kurnik)

Hvala vsem, ki ste bili z nami. Se vidimo!

Maša Meden

Vecer.si 07.09.2013


Takšna je bila  Mariborska koča ob nastanku

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.