Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Okus po štiritisočakih

ŠAO Velenje - Špela Hrastnik: Bolj ali manj neuspešno se hladim (oz. grejem) pred računalnikom in se na vse kriplje trudim, da bi si priklicala v spomin mraz in veter, ...

... ki nas je pestil le teden dni nazaj, ko smo se zaviti v alu folijo stiskali pred WC-jem bivaka Vallot. (Bivak sam je bil namreč natrpan!)

 

Prvič se nam je v hribih zdelo, da smo mogoče le prezgodaj vstali in upali, da se bodo hudi sunki vetra s prihodom svetlobe umirili. Seveda v koči Goûter ne bi mogli ostati dlje, tudi če bi hoteli, bivakirali smo namreč med čevlji in cepini, ker nam je rezervacija za prejšnji dan propadla zaradi celodnevnega sneženja. (Največji podvig ne predstavlja sam vzpon, ampak ruleta pri rezervaciji koče!) No, veter se ni nič kaj umiril, a pogled na z vzhajajočim soncem osvetljeno vršno kupolo Mont Blanca je bil res lep.

Igor je ocenil, da na grebenu verjetno ni tako hudo, saj so se po njem že vile gosenice navez ... In tako sva preklopila v trajni hod in počasi prehitevala eno navezo za drugo. Na vrhu je bilo precej obljudeno, skupina Špancev je improvizirala pravo fiesto. Malo me je jezilo le dejstvo, da je okoli toliko lepih vrhov, ki jim ne vem imena. No, prepoznala sva Monte Roso in Matterhorn, vmes pa je sramežljivo kukal Dom.

Hja, kdo bi rekel, da smo prejšnji teden stali na njegovem vrhu v prav tako lepem, a manj vetrovnem vremenu. Zamislili smo si ga kot pripravo za vzpon na streho Alp, a je bil veliko več kot to. Vzpon od 2.900 do 4.500 je bil za neaklimatizirane kar težaško delo. Še dobro, da nas je Igor vodil po SZ grebenu, ki je ravno prav izpostavljen, da se nismo dolgočasili in da nismo mogli preveč razmišljati o tem, kako nas muči višina ...

Na vrhu nas je za poslastico pričakal še kratek izpostavljen grebenček do križa. Ko smo se spuščali po neskončnih snežnih pobočjih v dolino, smo bili še bolj hvaležni, da smo se na vrh povzpeli po grebenu.Resno smo se namreč spraševali, če bi bila tu gor naša volja dovolj močna ... Tako pa smo družno zaključili, da nam je okus po štiritisočakih vsekakor všeč.

Špela Hrastnik
foto: Alenka Es, Alenka Sovič, Emil Movh

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave
Značke:
ALP novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.