Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz v Blatah - 15.11.23

Med Grintovci

Plaz v Blatah - 15.11.23

Svojevrsten križ je ustvarila narava pod Grintovci. Tik preden se strma pobočja dokončno nehajo, so gorotvorne sile pustile še toliko sveta vodam Črne in Bistričice, da ustvarijo dve dolini, ki se začenjata (ali pa končata) ob reki Bistrici. Stik dolin in zlitje voda je bil od nekdaj pravokotno, skoraj na istem mestu, dokler ni človek strug malo zavil. In na stikih so sile velike. Tudi tiste, ki jih ne razumemo najbolj in so se pojavile v Županjih Njivah. Dolini sta si podobni, a Črna je z državno cesto prevozna, v Bistričici pa ni "šundra", ker ni pretočnega prometa. 

Dolina Bistričice je letos poleti tudi "izdatno oživela". S Peskov se je drobir razlil po Blatnici, zemeljski plazovi z Blat so dodali sivo-rjavo zmes in zatrpali dolino ob Bistričici. Potem pa so še štirje izviri Blatnice pod Jagoščevim robom izdatno prepojili peščeno zmes in nastal je počasi drseči masni tok. Nastal je preplah. Pobočje, globoko pod Kržiščem je oživelo. Drevesa pod Vrati padajo, druga na drugo se naslanjajo, obležijo in zelo počasi drsijo. Ker naklon ni velik, zadeva ni tako problematična, če se ne bo spodaj, na desnem robu kaj ponovno odpeljalo. Pa tudi alarm so postavili

Planinska pot, ki iz Bistričice vodi mimo Klemenčevega in Kuharjevega do Ambružarja, je res poškodovana in si zasluži oznako - zaprta. Ker pa to ni tako popularna pot, kot so sosednje na Kamniški vrh, Osredek, k slapovom, je sedaj zahtevna, a vredna obiska. Že med hojo po redkem borovem gozdu se samo od sebe vtisne izredno močno delovanje narave, ki beli in do kamenja oguli senožeti. Nastajajo skalne oblike, ki burijo domišljijo. Za nekdaj ozkim kolovozom je nekoč nekdo v vrsto zasadil smrekice, ki so sedaj "ornk" smreke. Bodo tudi one žrtev delovanja plazu? 

V nekaj urah sva bila na obeh skrajnih delih, v prispodobi rečeno, vodoravnega dela križa.

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.