Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pliberk/Bleiburg - 04.04.13

Jurij Gorjanc: 150 poslušalcev v Kulturnem domu je pozorno prisluhnilo članom odprave Koroška 8000 na 12. najvišjo goro sveta, 8051 metrov visoki Broad Peak v Karakorumski Himalaji

Pobuda za predavanje onkraj državne meje se je zdela ob imenu odprave »Koroška 8000« logična, čeprav smo jo sestavljali zgolj matični Slovenci. Zavest, da obstajajo zelo zavedni in hribovsko aktivni Slovenci tudi onkraj meje, je pripomogla k odločitvi, da pol leta po odpravi pripravimo predavanje še za avstrijsko občinstvo.
Obenem so organizatorji-Slovensko planinsko društvo (SPD) odprli še fotografsko razstavo »Življenje pod Triglavom« ter tako obeležili letošnjo 120. obletnico SPD. Zanimivo je, da je bil takrat SPD za Koroško – tudi za Mežiško dolino - ustanovljeno v Pliberku (čas še pred plebiscitom).

Pozna se, da so Avstrijci gorniški narod, ne nazadnje so bili njihovi predstavniki prvopristopniki na Broad Peak. Eden izmed njih, Kurt Diemberger, je edini še živeči prvopristopnik (Broad Peak, Daulagiri) na kakega od osemtisočakov.
Po predavanju s filmom in multivizijo so se odzivi publike kar vrstili. Vsak od članov je imel priložnost odgovoriti na zanimivo in izbrano zastavljena vprašanja, ki niso bila zgolj teoretična, temveč so marsikaterega poslušalca resnično žulila že nekaj časa. Saj za to gre – da nekdo iz prve roke pove, kako in zakaj je tako ravnal, da ga ni strah obelodaniti tudi dilem in strahov, brez katerih ne mine nobena odprava in s katerimi se je treba dejansko soočiti. Saj drugače lahko le popokaš in greš domov.

Po predavanju so udeleženci priznali, da je šlo za prireditev, ki si jo bodo tudi sami predvsem po prijetnem vzdušju še dolgo zapomnili. Poslušalci pa so odhajali hvaležni zaradi pristnosti, ki so jo pustili na odru udeleženci in takorekoč sonarodnjaki Korošci preko meje. Morda je predstavitev izzvenela tudi v poziv in izziv našim le nemško govorečim hribovskim kolegom, saj avstrijski Korošci, čeprav so zelo hribovska nacija, do sedaj še niso organizirali samostojne koroške odprave na osemtisočak, kot se je to zelo uspešno zgodilo nam. Pred leti (2008) se je zgodila mešana koroška odprava na Broad Peak (vodil jo je Franc Oderlap). Ekipa je takrat zaradi slabega sodelovanja s strani drugih odprav, obilice snega ter nekaterih težav znotraj tima dosegla 7800 metrov (sedlo).

Jurij Gorjanc 




Kleine Zeitung
/Völkermarkt - 4. aprila 2013 


PZS.si:  Broad Peak in Svet pod Triglavom
Nad sto radovednih planincev je prišlo v četrtek, 4. aprila, v Kulturni dom v Pliberku na odprtje razstave ob »120 let SPD/PZS« in razstave »Življenje pod Triglavom«, ...
Podpredsednik PZS Borut Peršolja je v pozdravnih besedah poudaril na starodavne povezave med slovenskimi planinci na Koroškem in Sloveniji, ki je dokumentirana tudi v razstavi.
Nato so nam člani alpinistične odprave »Koroška 8000«, ki jo je podprla tudi PZS, približali svet okoli Broad Peaka ... (Anton Starman)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.