Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Plezalske PN - 12.05.10

Balvani v Dovžanovi soteski in prva 8A Natalije Gros.

Tedenski pregled dogajanja na domači in tuji sceni zopet začenjamo na balvanih. V Sloveniji gre praviloma  za apnenec, ki za bouldering ni ravno idealna kamenina in do prvega granita je treba vsaj do Maltatala. No, v Dovžanovi soteski so se, skoraj 50 let po prvih alpinističnih poskusih in 30 let po prvih športnih "sedmicah", našli konglomeratni balvani. David Stepanjan, sicer glavni protagonist v drugem tržiškem boulder središču Glencah, je že rešil prvi težji problem Ghost Rider (7C+). Kako izgleda bouldering na Gorenjskem si lahko ogledaš na videu "Dovžanova soteska by Rok Klančnik".

Prav Rok je prvi od naših ponovil Karmo v Fontu (8A+), ki pa je bila takrat še "cela" in ocenjena z 8A, Kruder jo je zmogel že z odlomljenim oprimkom. Super vzpon je v Fontu opravila tudi Natalija Gros. Les beaux quatiers (8A, na sliki) je najtežji ženski slovenski balvanski vzpon do sedaj in prva 8A slovenske plezalke. Več o vzponih naših reprezentantov v Fontu je na voljo na straneh reprezentance na KŠP.

Martina Čufar je plezala v Visokem Atlasu v Maroku. S soplezalcem sta obračala tako zaradi slabega vremena kot zaradi slabega varovanja, Le Rouge berbere (7b, 560 m) pa sta uspešno preplezala: "Gre za tradicionalno smer, skoraj brez svedrovcev, ki sledi širokim počem v desnem delu stene Tadrarata. Prvi del je malo Triglav (se pravi krušljiv), potem pa imaš občutek, da si v Indian Creeku! Super poči, kamini, off widthi! Opremljena z dvemi seti friendov do 4.5 sva uspela celo smer preplezati brez padca. Jaz sem sicer enkrat porabila ene tri četrt ure v obupanem iskanju štanta, ki ga navsezadnje sploh ni bilo. Smer res zahteva vse plezalsko znanje«.

Lepi prvomajski prazniki so še zelo živi. Kranjčani so bili med drugim na Sardiniji, Korziki, v Meteori. Še vedno pod vtisom je naveza Hribernik -Triler. Potem, ko sta z Vučerjem prosto ponovila obvezno klasiko Corner Of Maddness (VII, 180 m) , sta enako storila še v smeri Kelch-Elertanz (VI,A1,130 m ). Navdušil ju je ključni del, »zeloooo širok kamin, ki ga je mogoče preplezati prosto le tako, da se na eni strani z rokami spustiš in se z eno nogo vržeš na drugo stran tako da narediš špago. Noro!« Lepa galerija slik iz vseh treh zgoraj omenjenih destinacij je na AO Kranj, kako prijetno se da plezati v Omišu pa na blogu Gregorja Bitenca.

Da prihaja CCCT 2010 smo na G-L ta teden že dvakrat objavili, tule še posebno vabilo za plezalno srenjo: v dolini Tople pri Črni na Koroškem bo v soboto, 15. maja, letošnji  Cahn Climbing Competition Topla. Ekipa CCCT zagotavlja, da bo "zanimivo, vabljivo, mamljivo," torej vabljeni!

Na tujem odmeva obisk Adama Ondre v Veliki Britaniji (Malhalm, Killnsey). Petkrat 8b na pogled in dvakrat 9a (Northern Light in North Star) je bilanca sedem dnevnega obiska. No, najtežja britanska smer Overshadow (9a+), ostaja neponovljena. Da poravna račune, je Adam že napovedal vrnitev naslednjo pomlad. Video plezanja in intervju s Čehom si lako ogledaš na UKC

Iz Turčije plezalne novice niso ravno pogoste, tokrat pa jo imamo: Yuji Hirayama je obiskal Geyikbayiri in kot prvi preplezal Devers Royal (8c+). Video. Bolj poredke so tudi novice o ženskih prvenstvenih, če se na tem mestu lahko tako izrazim. 20 letna Angležinja Leah Crane je v Albarracinu v Španiji splezala nov boulder Fuerte a Muerte (8a). Tudi plezalke so letele po skalah! Video. 19 letni Avstrijec Jakob Schubert je v Španiji opravil dva dobra flasha. V Oliani je ponovil El gran blau (8c, flash), v Margalefu pa Darwin dixit (8b+, flash). Pred tem je v Arcu ponovil Underground (8c+/9a, RP). 20 letna Angležinja Leah Crane je v Albarracinu splezala nov boulder Fuerte a Muerte (8a). Video.

V tudi nam dobro znani Bavelli na Korziki sta italijanska veterana Larcher in Ovilia v Punta U Corbu prosto preplezala novo atraktivno smer v odličnem granitu. De rerum natura (230 m, 7c, obvezno 7a) poteka po razu levo od markantne oranžo rumene stene (na sliki). Atraktiven je bil tudi sestop, saj sta ob spustu po vrvi morala zatikati friende, da sta ohranila stk s steno. Več na planetmountain. Če izkušnje s kratkimi športnimi smermi v Bavelli niso vedno najboljše, pa na dolge smeri pravzaprav ni pripomb.

Arhiv Plezalske novice

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.