Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 05.07.12

ŠZL - Žiga Černe: Pohod s spominom na rudarjenje, spust po Savi, nekaj za ljubitelje odkrivanja Rapalske meje, peš ali s kolesom po Beli krajini. Vabljeni na pot!

Po Knapovski poti
Tisti, ki na Senovem skrbijo za razvoj turizma, se že vrsto let trudijo ohranjati spomin tudi na tamkajšnjo tradicijo dvesto-letnega rudarjenja. Uspešno so sodelovali pri obnovi tehniške dediščine Premogovnika Senovo, ki jo sedaj vključujejo tudi v Knapovsko pot, na katero vas vabijo v soboto, 7. julija. Zborno mesto bo ob osmih dopoldne pri Kocki rudarjenja, akademskega Kiparja Toneta Demšarja, v parku pri nekdanji rudniški upravi. Po sprejemu s pr`šjačo in šilčkom se boste odpravili na tri do štiri ur dolg pohod čez Belo, Reštanj in Ravne, na poti pa si boste ogledali muzejski zbirki v nekdanji strojnici premogovnika zbirko lokomotiv s pripadajočimi vagončki in videli še mnogo drugih ostankov, povezanih z rudnikom. Pristopnine ne bo. Informacije: 031 866 831, anton.petrovic@gmail.com.

Prvi spust po Savi Bohinjki
Če ste doslej že kdaj prijeli za kajakaško ali kanuistično veslo in se spustili po tekoči vodi, se boste to soboto razveselili vodene možnosti spusta po zgornjem delu Save Bohinjke. Ta ima v začetnem delu nekaj blagih brzic, ki vam spustijo nekaj adrenalina po žilah, sicer pa vas čaka zanimiva in nenevarna vožnja do Loga, kar pomeni deset kilometrov nižje oziroma dve do tri ure spretnosti krmiljenja in vijuganja. Start netekmovalnega izleta bo ob 11. uri v jezerskem zalivu Pod skalco na Ribčevem Lazu. Prijavnina bo petnajst evrov. Informacije: 041 667 070, www.kajakbohinj.com.

Po poteh Rapalske meje
Odkrivanje ostankov meje, ki je pred nekaj manj kot stoletjem ločevala takratni kraljevini Jugoslavijo in Italijo, je lahko vedno poučno in zanimivo, na delu meje nad Soriško planino pa se obetajo še čudoviti panoramski razgledi. Doživite jih lahko v soboto, 7. julija, z začetkom ob pol devetih dopoldne pri Litostrojski koči. V štirih do petih urah boste videli ostanke starih utrdb, vojašnic in ostalih objektov, ki so služili za nadziranje meje, vse pa bo obogateno še z zgodovinskimi podatki in pripovedmi iz tega časa. Pot bo lahka, s seboj pa imejte ročno ali naglavno svetilko. Prijavnina bo petnajst evrov, zanjo pa na koncu dobite tudi malico. Pohod bodo ponovili še 22. julija. Informacije: 041 879 267, www.litostrojska-koca.si.

Prvi belokranjski MTB maraton
Majsko izvedbo turističnega kolesarjenja je pokvarilo vreme in s pomladnega termina, so jo organizatorji prestavili v poletnega. 8. julija bo začetek zbiranja ob 10. uri, označen pa bo v Črnomlju, dolžini 20 in 40 kilometrov, med potjo pa bo več točk, kjer se bo mogoče odpočiti, okrepčati in potrditi startne kartončke v dokaz (in ponos), da ste prevozili vso progo. Startnina bo 12 evrov za tiste, ki se bodo prijavili prek spleta in 18 evrov na mestu prireditve, za otroke pa je ne bo. Informacije: 040 657 657, www.sport2test.si.

Pohod po učni poti Kučar-Kolpa
Ne le kolesarili, ampak tudi hodili boste to nedeljo lahko po Beli krajini. V začetku julija, že sedemnajst let zapored, na letališču Prilozje pri Metliki pripravljajo kmečki praznik s predstavitvijo in prodajo domačih pridelkov in izdelkov, pripravijo kmečke igre in delavnice, za razgibavanje razstavljalcev in predvsem obiskovalcev pa poskrbijo z lažjim pohodom. V nedeljo bo zbor pri recepciji kampa Podzemelj ob 14. uri cilj pa bo osvojiti lahko dostopen 222 metrov visok osamelec Kučar. Med sprehodom boste občudovali pokrajino reke Kolpe in se seznanili z gradiščem iz obdobja starejše železne dobe. Pot boste obhodili v uri in pol, s postanki vred. Za Kmečki praznik vstopnine ne bo, prav tako ne bo prijavnine za pohod. Informacije: 07 363 54 70, www.metlika-turizem.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.