Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 10.09.15

ŠZL - Žiga Černe: Rekreacija ta vikend ...

Pohod in kolesarjenje po Rudolfovi poti
Praznovanje 650-letnice ustanovitve Novega mesta bo ta konec tedna tudi rekreativno, saj Dolenjci pripravljajo kulturno-umetniško popotovalno oživitev skoraj 38 kilometrov dolge pohodniške in kolesarske poti po mejah bivšega mestnega pomerija, kakor ga je določil Rudolf IV. Habsburški z ustanovno listino leta 1365. 12. kimavca (septembra) se torej ljubitelji hoje in lagodne kolesarske vožnje udeležite enega od štirih dogodkov s skupnim zaključkom do 18. ure v Konjeniškem centru v Češči vasi: pohod po celotni trasi se bo v Češči vasi začel ob 5. uri zjutraj, turno kolesarjenje prav tam ob 11. uri, dvanajst kilometrov dolg pohod s programom ob 11. uri v Karteljevem (ob 10.30 bo organiziran prevoz iz Bršljina), sedemkilometrski pohod za najmlajše, najstarejše in vse z malo kondicije pa izpred Rotovža v Novem mestu ob 13. uri. Informacije: 031 634 135, www.pdnm.si.

Dnevi kočevarske kulture
Nekdanja nemško govoreča skupnost, ki je živela na Kočevskem, je svoj jezik ohranjala več kot šesto let, pred izumrtjem pa ga danes ščiti Zveza kočevarskih organizacij, ki skrbi tudi za ohranjanje tradicije in običajev Kočevarjev. Do 19. septembra bodo pripravili poseben program, v katerega so vpletli tečaj Kočevarščine, pokušino kočevarskega peciva, projekcijo filma o Kočevarjih, v soboto, 12. septembra pa vabijo na pohod po poti Kočevarjev, ki se bo začel ob devetih dopoldne v Kočevskih Poljanah, krožna in nezahtevna triurna pot pa vas bo vodila skozi nekdanje kočevarske vasi Kočevske Poljane, Občice, Stare Žage in Mali Rigelj. Informacije: 031 242 130, www.gottscheer.eu.

Pohod po mamutovi deželi
V čas ledene dobe se boste z mislimi vrnili na sobotnem pohodu po okolici Kokrice pri Kranju in raziskovali tamkajšnje ostanke . Začetek bo med pol deveto in deveto pred trgovino na Kokrici, pot pa vas bo vodila skozi vas Ilovka, mimo Bobovških jezerc (v glinokopu Čukove jame so odkrili okostje mamutove samice in fosilno okostje ribje jate vrste klenič), kjer boste videli in slišali krajši igrani odlomek iz predstave »Življenje v času mamuta«, nato mimo Srakovelj v Tatinec in čez Krajinski park Udin boršt nazaj. Če vam bo štirinajst kilometrov predaleč, si boste krog lahko skrajšali na osem. Na startu boste dobili dnevnik poti, na cilju pa malico. Informacije: 041 879 312, www.turisticnodrustvo-kokrica.si.

Srečanje na Tromeji
Smo že globoko v Evropskem tednu športa, ki je seveda tudi slovenski. Pridružile so se mu mnoge športne in zdravstvene organizacije, kje in kaj pa se pri nas dogaja, si lahko preberete v koledarju dogodkov na www.rekreacija.si. Zaključni prireditvi bosta kar dve: na prvega, to je izlet na Janče nad Ljubljano, smo vas povabili že pretekli teden, drugi pa bo to nedeljo potekal na stičišču treh narodov in štirih jezikov. Eno izmed izhodišč bo v Ratečah, vodenega pohoda ne bo, čaka pa vas približno eno uro trajajoča lahka hoja. Na vrhu, kjer bo čas za druženje, malico, pijačo in poskočno polko, vas bodo čakali od jutra, pa skoraj do večera. Informacije: 041 607 373, www.ratece-planica.si.

Preizkusi hoje
Evropski dan športa ni namenjen le tistim, ki se s športom, zaradi tega ali onega razloga, že redno ukvarjajo. Še bolj pomembno je, da prepričamo še neprepričane, da se odločijo za gibalne oziroma rekreativne dejavnosti. Med take ukrepe sodijo tudi pohodni preizkusi na dva kilometra, ki jih pri nas izvajajo usposobljeni strokovnjaki iz zdravstvenih domov. S pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, vam izmerijo telesno zmogljivost in na podlagi rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Jesenski sklop teh enostavnih testiranj se bo 10.9. začel v Mahovniku in ta teden nadaljeval še 11.9. v Idriji, 12.9. v Novi Gorici in Šentjurju, 15.9. pa v Ljubljani. Informacije: www.cindi-slovenija.net.

Od Šteberka do Karlovce
»Po ljudskem izročilu je dolino, ki prekriva Cerkniško jezero, poplavil povodni mož, da bi pomagal zaljubljenemu Šteberčanu, saj mu je Karlovčan obljubil roko svoje hčere, če bo po njo lahko prišel s čolnom…« Nadaljevanje pripovedke o nastanku Cerkniškega jezera boste slišali in doživeli na nedeljskem pohodu od gradu Šteberk do gradu Karlovec. Na enaindvajsetkilometrski pohod se boste odpravili ob 9.00 izpod ostankov gradu Šteberk v Podšteberku poleg Lipsenja ob Cerkniškem jezeru, na krajšega pa dve uri kasneje, iz Ribiškega kota na Cerkniškem jezeru (Dolenje jezero). Informacije: 01 709 36 36, www.cerknisko-jezero.si.

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.