Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 12.09.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na katerega od pohodov ...

Pohod za srce po Dolenjskem
Dan srca praznujemo sicer na zadnjo septembrsko soboto, s povezanimi dogodki pa začenjajo že 14. Tega meseca v Novem mestu, kjer vas vabijo na dve pohodni poti, obe pa se imenujeta po znanih dolenjskih rojakih, ki sta vsak po svoje bila sinonim za zdravje. Daljša je Štukljeva pot (uganili ste: ime je dobila po Leonu Štuklju), nanjo pa se boste odpravili ob 9. uri z Bajnofa v Sevnem pod Trško goro, nadaljevali bomo čez Trško goro do Lutrškega sela in Dobove, do cilja v športnem parku Zdravilišča Šmarješke toplice. Pot je dolga dvanajst kilometrov, kar je za slaba tri ure nezahtevne hoje. Krajša in manj zahtevna je Adrijančičeva pot, ki nosi ime po dolgoletnem prvem možu tovarne Krka Borisu Adrijančiču. Start bo ob 10.30 izpred hotela Šport na Otočcu, cilj pa bo na že prej omenjenem mestu v Šmarjeških Toplicah. Štiri kilometre dolgo pot boste zmogli v dobri uri. Za vrnitev bo poskrbljeno, tudi zato pa je predprijava obvezne. Za odrasle udeležence bo startnina po pet evrov. Informacije: 07 337 41 71, www.zasrce.si.

Pohod pod Pugledom
Hrib med Velikim Lipoglavom in Podlipoglavom, ki je zgodovinsko znan po hudih bojih leta 1942, je danes predvsem zanimiva izletniška točka nad Grosupljem in Ljubljano. Osvojite ga lahko tudi na vodenem pohodu v soboto, 14. septembra. Start bo med 8. in 10. uro pred šolo na Malem Lipoglavu, skupina ob 9. uri pa bo imela spremstvo poznavalca poti, ki je sicer dobro označena. Hodili boste skozi šest vasi jugovzhodnega dela ljubljanske kotline, sedem ali štirinajst kilometrov naokoli, kar v času pomeni dve oziroma tri in pol ure. Vsak bo dobil zemljevid poti in pohodno knjižico, na poti okrepčila, na cilju pa malico. Tam vam bodo prikazali še prešanje sadja in žganjekuho, sušilnico sadja, razstave, umetniške stojnice… Na dan pohoda bo možen tudi avtobusni prevoz (z ljubljansko Urbano) na Mali Lipoglav. Startnina bo za otroke pet, za odrasle pa sedem evrov. Informacije: 041 400 086, dp-lipoglav.blogspot.com.

Pohod po mamutovi deželi
V vasi Bobovek, ki leži severno od bolj znane Kokrice pri Kranju, so še pred štirimi desetletji, za potrebe domače opekarne, izkopavali glino. Med izkopom so leta 1953 našli ostanke okostja mamutove samice, ki je se v močvirje, pred 180.000 leti, morda zatekla po preganjanju ledenodobnih lovcev. Območje je zaradi ornitoloških, paleontoloških in drugih posebnosti zavarovano kot naravni spomenik, to soboto pa vam bodo znamenitosti pokazali na pohodu. Začetek bo med pol deveto in deveto pred supermarketom Mercator na Kokrici pri Kranju, pot pa vas bo vodila skozi vas Ilovka, mimo Bobovških jezerc (tam boste videli krajši igrani odlomek iz predstave »Življenje v času mamuta«), nato mimo Srakovelj v Tatinec in čez Udin boršt nazaj. Dolžina bo štirinajst kilometrov, če pa se vam bo zdelo predaleč, si ga boste lahko skrajšali za osem. Vsak prejme dnevnik poti in na cilju malico, startnina pa bo pet evrov. Informacije: 041 879 312, www.turisticnodrustvo-kokrica.si.

Pohod skozi Šunikov gaj
Okoli pet kilometrov dolga ledeniška dolina Lepena, je ena manjših stranskih dolin Trente. V njenem zatrepu stoji Dom dr. Klementa Juga, ki letos praznuje svojo 60-letnico. Na sobotno celodnevno praznovanje ste povabljeni tudi vi. Uradna slovesnost, z nekaj kulturno-zabavnega programa se bo začela ob 14. uri, že dopoldne pa boste dolino lahko raziskali na pohodu skozi Šunikov vodni gaj, ki je skrit kotiček sredi neokrnjene narave, poln čudovitih energij. Njegovi energijski vrelci ugodno vplivajo na človekovo počutje. Ob krožni poti so še vidni ostanki mlina z ohranjenima mlinskima kamnoma, pod njim pa ostanki žage. Začetek pohoda bo ob 10.30 uri izpred planinskega doma. V spremljevalnem programu bodo za otroke potekale planinske delavnice, za vse bodo pripravili prikaz reševanja GRS Bovec, stojnice pa se bodo šibile od domačih izdelkov. Informacije: 05 302 30 30, planinsko-drustvo-ng.si.

Pohod po poti treh cerkva
Ljubitelji hoje v naravi in druženja se v soboto lahko odpravite tudi na izlet po laških poteh. Pripravljajo krožno pot, ki povezuje dvostolpno cerkev sv. Mihaela na Šmihelu, cerkev sv. Katarine v Kuretnem, ki je ena najstarejših cerkva v laški prafari) in cerkev sv. Krištofa na Strmci, z najstarejšimi orglami na Slovenskem. Odhod na pot bo ob 9. uri s parkirišča pred Zdraviliščem Laško, na 6,6 kilometrov dolgi poti, za katero boste potrebovali do štiri ure hoje, pa računajte tudi na postanke z malico iz domačih dobrot, nastop vaškega muzikanta in stojnice z domačo in umetnostno obrtjo. Informacije: 03 733 89 30, www.stik-lasko.si.

Košičev pohod po poteh kulturne dediščine
V soboto greste lahko na obisk tudi v vedno gostoljubno Prekmurje in se tam udeležite dobrih šestnajst kilometrov dolgega krožnega pohoda, s spoznavanjem naravnih, kulturnih in duhovnih zakladov. Pohod, s katerim se zaključujejo 25. Košičevih dnevi kulture (posvečeni so prekmurskem pisatelju Jožefu Košiču), se bo začel ob pol enih popoldne z župnijskega dvorišča v Bogojini, zaključil na kmečkem turizmu Gutman-Zver pri Bogojini, vmes pa boste obiskali še filovske kleti in gorice, Strehovske gorice in Bukovniški jezero. Na poti bo nekaj okrepčil, na cilju pa obilnejša domača malica. Prijavnina bo za otroke tri, za odrasle pa šest evrov. Informacije: 041 790 022, 031 703 605.

Pohod ob Rapalski meji
Žiri so bile nekoč živahen mejni kraj v nekdanji državi SHS ter Stari Jugoslaviji in ostanki utrdb in mejnih kamnov iz tistih časov, so še danes vidni tudi ob poti skozi stare Žiri in čez tisoč metrov visoki Mrzli vrh, vi pa si jih oglejte v nedeljo, 15. septembra. Odhod bo ob 9. uri izpred turistično-informacijske točke v centru Žirov, pot pa se bo vila vsaj med mejnikoma 38 in 39. Postanke bodo popestrili s krajšim kulturno-zgodovinskim programom, na cilju pa boste postreženi s toplo malico in nagrajeni z ogledom proslave ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini. Informacije: 031 532 798, www.ziri.si.

Pohod po podljubeljskih gričih
V Podljubelju, ki se je do leta 1952 imenoval Sveta Ana, v teh dneh zaključujejo svojo različico tedna rekreacije v nedeljo pa ste na zadnje dejanje Šentanskih dnevov vabljeni tudi vi. Domačini pripravljajo prijeten in krajši planinski pohod nad Košuto, med potjo pa boste naredili postanke pri gorskih kmetijah. Začetek bo ob enajstih dopoldne izpred podljubeljske šole, tri ure pa boste potrebovali za izlet čez Vasovnik, Čižovnik, Matizovec in Zajmen. Zaključek bo v kampu, kjer dobite še brezplačno toplo malico. Informacije: 031 375 122, www.podljubelj.si.

Pohod po Trubarjevi rojstni fari
Na Praznik suhega sadja, ki ga pripravljajo v vasici nad Turjakom, vam bodo v nedeljo razkazali vso svojo kulturno in naravno dediščino. Za začetek pa vas bodo ogreli na lahkem sprehodu od Gradeža do Mišje doline. Zbor bo ob 9. uri pri Domu krajanov Turjak, okoli pet ur pa boste potrebovali za obhod Trubarjeve domačije na Rašici, cerkve sv. Kancijana, kjer je bil Trubar krščen in nazaj do Gradeža. Po vrnitvi vas bodo pričakali s kulturnim programom in prikazom sušenja sadja v sušilni peči na drva ter še z drugimi domačimi starimi opravili. Na cilju ne bo manjkala niti tržnica dobrot domačih gospodinj, pokušina hrane, pripravljene na tradicionalen gradeški način (prosena kaša s suhimi slivami, ajdova kaša z jurčki, golaž iz velikega kotla, postrvi, nekaj izpod peke in z ražnja ter številne slaščice), pripravljajo pa še pastirske igre in celo lokostrelski turnir. Informacije: 031 618 159, www.gradez.si.

Pohod po Graščakovi poti
Prva tematska pot v Občini Grad je dolga trinajst kilometrov in krožno vodi po petih vaseh občine. Na zanimivi in razgibani trasi lahko spoznate tamkajšnje kulturno-zgodovinske spomenike in naravne vrednote: grad Grad, cerkev Marije Vnebovzete, Kripto, Beli križ, Pütarov mlin, stare domačije… To nedeljo jo lahko prehodite na tri- do štiri-urnem pohodu, ki se bo začel ob 10. uri pred turistično pisarno v Radovcih (Gasilski dom Radovci). Pripravite se za trinajst kilometrov dolgo pot, ki je speljana po vseh vaseh občine, Okrepčila bodo na startu, med potjo in s toplo malico še na koncu poti. Startnina bo za mladino štiri, za ostale pa sedem evrov. Informacije: 031 710 074, www.obcina-grad.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.