Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 19.07.12

ŠZL - Žiga Černe: Spominski pohodi, kolesarjenje ...

Gorski mož pri Peričniku
Poletje je pravi čas za obisk Triglavskega narodnega parka, saj se poleg doživetij in razgledov v lepi naravi, tam tudi veliko dogaja. V soboto boste lahko na primer na Bregarjevem pohodu obhodili pet Fužinskih planin, v nedeljo bo priložnost za lepe razglede s planine Razor nad Tolminom… To soboto pa Slovenski planinski muzej iz Mojstrane pripravlja lahek družinski izlet slapa Peričnik, kjer so nekoč hodili tudi Kekec, Rožle, Mojca in teta Pehta. Na triurnem izletu boste izvedeli pravljico o nastanku Peričnika, iskali zaklade narave in se okrepčali z domačo malico, to je s kruhom, zaseko in jabolčnikom. Zbor bo ob 9. uri pred muzejem na Triglavski cesti 49 (začetek poti v Vrata), prijavnina pa je po dva evra. Informacije: 08 380 67 32, www.planinskimuzej.si.

Družinski pohod do partizanske bolnišnice Krtina
Družinski pohod v soboto pripravljajo tudi na Jezerskem. Sprehodili se boste do bolnice Krtina, ki je v vojnem času služila kot bolnica za ranjene partizane. V njej so še danes shranjeni pripomočki in oprema: ognjišče, panhobarji, ponve in še drugi pripomočki za zdravljenje in nego poškodovanih in obolelih. Ob osmih dopoldne bodite pred gasilskim domom na Jezerskem, pohod pa bo potekal preko Karničarja (stara cerkev), Spodnjega Virnika, Smrečja in Komatevra. Lahke hoje bo za uro in pol. Postreženi boste z divjačinskim golažem, prijavnine pa ne bo. Informacije: 031 582 454, www.jezersko.si.

Spominski dan v Rodiku
V nedeljo boste hodili po robu slovenskega Krasa in vznožju Brkinov ter se povzpeli do Artviž, ki so najviše ležeča vas v Brkinih. Pohod, ki bo potekal v spomin na poboj sedmih mladih aktivistov OF in kurirjev na tem področju, ki se je zgodil 21. julija 1944. Začetek bo ob 15. uri v Rodiku, do razglednega cilja na 817 nadmorskih metrov pa bo hoje za poldrugo uro. Tam bo še krajša slovesnost. Prijavnine ne bo. Informacije: 05 680 01 50, www.hrpelje-kozina.si.

Srečanje pri kmetiji Kodre
Še en spominski pohod, ki ga družno pripravljajo borci NOB in veterani vojne za Slovenijo, se bo zgodil v nedeljo. Spominjali se boste napada I. Štajerskega bataljona na rudnik Huda jama v juliju 1942, zbor zanj bo pri kmetiji Kodre v Zgornji Rečici ob 6. uri, za tiste z več kondicije pa izpred nekdanje upravi TIM-a v Laškem, ob 5. uri. Odpravili se boste mimo kmetij Povše, Privšek, Krempuš do Igriš in naprej do domačije Ferme – Kodre, kjer bo ob enajstih krajša kulturna slovesnost in v nadaljevanju družabno srečanje. Informacije: 03 733 89 50, www.stik-lasko.si.

Vabljeni na turnokolesarski tabor v Koprivno
Poletje lahko preživite in doživite tudi drugače, recimo na gorskokolesarskem taboru, ki ga planinci sredi avgusta pripravljajo na razgibanem Koroškem. Baza tabora, ki bo potekal med 10. in 15. avgustom, bo v Planinskem domu »Pri Kumru« v dolini Koprivne, kjer bo poskrbljeno za nastanitev, prehrano in družabne aktivnosti, v šestih dneh pa boste obiskali čezmejno Topico, Uršljo goro, Strojno, vulkanski Smrekovec in seveda Peco od znotraj. Udeleženci bodo razporejeni v dve manjši skupini glede na izkušnje in znanje na področju turnega kolesarstva (zahtevnejša in lažja). Rok prijav je 25. julij. Informacije: ktk.pzs.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.