Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 20.8.15

ŠZL - Žiga Černe: Rekreacija ta vikend

Voden pohod na planino Za Skalo
V etnološko kulturno dediščino Triglavskega narodnega parka se uvrščajo posamezne domačije, nekatera vaška jedra, kozolci, žage, kajže ter tudi planine oziroma planšarska naselja. Na širšem območju Bohinja, v povirju Soče in Koritnice ter v porečju Tolminke in Zadlaščice najdemo več kot štirideset nekaterih še delujočih ali že opuščenih planin. Planina Za Skalo je čudovit spomenik visokogorske pastirske stavbne dediščine, ki je povrhu še obnovljen. Obiščete jo lahko to soboto. Zborno mesto bo na križišču za vas Na skali v Soči (most čez Mala korita Soče) ob 8. uri, za prijetno senčen in nezahteven vzpon ter spust pa računajte s petimi urami hoje. Informacije: 05 388 93 30, www.tnp.si.

Gremo na Vogar
Tudi Fužinske planine so s svojimi značilnimi grbinastimi travniki del naravne dediščine, ponašajo pa se s številnimi stanovi posejanimi tudi po planini Vogar. Njegove pašnike pozno poleti še ročno kosijo, košnja in spravilo posušenega dišečega sena pa se spremenita v družaben planinski praznik. V starih časih, ko so seno še spravljali v dolino, so to počeli s posebnimi samotežnimi sanmi, katerih sledi lahko še danes vidite na poti. Med kosce se boste pomešali lahko to soboto, vodenega pohoda do 1054 metrov nad morjem visokega Doma na Vogarju pa ne bo. Začetek celodnevnega dogajanja bo ob osmih dopoldne, iz Stare Fužine pa boste za vzpon potrebovali uro in pol. Informacije: 01 291 22 97, www.aozeleznicar.org/pdzeleznicar, www.gremovhribe.si.

Po Orionovi poti
Ogled še veliko starejše zapuščine naših prednikov, na predzadnjo soboto v mesecu avgustu, opravite v bližini Jurkloštra. V dolini Gračnice so pred leti odkrili številna gradišča, ki so po študijah umeščena v prostor po zvezdnih koordinatah. Sodila naj bi v obdobje neolitskega človeka izpred tisoče let, ki zaznamuje konec kamene dobe, začetek poljedelstva, novih orodij in stalnih naselbin. Start naravoslovno-zgodovinskega pohoda po sledeh starodavnih kultur bo ob 9.00 izpred kartuzije v Jurkloštru, v štirih urah pa boste prehodili skoraj enajst kilometrov. Šli boste skozi kraje in predele, za katere pater Karel Gržan v knjigi V znamenju Oriona sklepa, da je tam bilo megalitsko svetišče, »središče sveta« v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo. Informacije: 03 733 89 54, www.lasko.info.


Nazaj v lokvarski raj
Ljubitelji rajskega potepanja, spoznavanja in okušanja ste v nedeljo vabljeni na severozahodni del Trnovske planote. Tam so imeli v preteklosti precej stoječih voda, tako imenovanih kalov ali lokev, ki so jih prvotni prebivalci – pastirji uporabljali za napajanje živine. Do danes sta ostala le še dva. Na tem območju so se v preteklosti ukvarjali tudi z gozdarstvom in oglarstvom, s škafarstvom ter steklarstvom in ostanki glažut so ponekod še vidni. 23. avgusta boste Lokve z okolico spoznali na pohodu, ki se bo začel ob 9. uri v središču kraja, lahke hoje pa bo za tri ure. Čez dan bodo domačini postavili tržnico domačih izdelkov in dobrot, pokušine, delavnico priprave keramike in ogled energijskih točk. Informacije: 05 330 46 00, www.novagorica-turizem.com.

Bosonogi pohod ob Cerkniškem jezeru
Hoja z bosimi nogami se razlikuje od hoje s čevlji. Stopala na podlago postavljamo precej bolj previdno in pravilno. Najprej stopamo na prste, potem počasi na preostalo stopalo. Ob tem krepimo tudi mišice, ki bi sicer, če bi hodili obuti, počivale. Hoja z bosimi nogami je zato ena najbolj učinkovitih naravnih telesnih terapij. Žgečkanju se lahko prepustite to nedeljo na pohodu ob še enem slovenskem biseru - Cerkniškem jezeru. Zbirna točka bo do desete dopoldne na parkirišču na koncu Dolenjega Jezera, v okoli šestih urah pa boste prehodili pol poti okoli jezera in boso popotovanje zaključili v Gorenjem Jezeru. Informacije: 041 760 859, drustvo-sovica.si.

Zavrtimo Slovenijo
V Sloveniji je skoraj dvestotisoč invalidov, po nekaterih ocenah pa se jih s športom oziroma rekreacijo ukvarja samo nekaj odstotkov. A gibanje in šport sta tudi pri invalidih ključna dejavnika pri pridobivanju telesne kondicije in ohranjanju zdravja. Športnorekreativna vadba pripomore k bolj zdravemu, kakovostnejšemu in manj stresnemu življenju pa tudi boljši samopodobi. Strokovnjaki poudarjajo, da je zelo pomembno, da se posameznik s poškodbo ali okvaro hrbtenjače že v času rehabilitacije prične ukvarjati s športom. Projekt Zavrtimo Slovenijo želi predstaviti izzive in življenjske zgodbe športnikov (rekreativcev) invalidov, približati parakolesarstvo (ročno kolo lahko poganja vsak) in šport invalidov nasploh. Ročni kolesarji torej želijo spodbuditi invalidne osebe h gibanju. In v družbi naših najboljših »navadnih« kolesarjev bodo zato od 24. do 29. avgusta prekolesarili Slovenijo. Na petdnevni poti od Kopra do Lendave bodo zbirali sredstva za nakup ročnega kolesa, ki bo na voljo za izposojo Inštitutu RS za rehabilitacijo Soča, ter organizacijo športnih motivacijskih kampov za mlade invalide, ki jim bodo omogočali kakovostne začetke aktivnega športnega življenja. Pridružite se jim vsaj na delu poti! Informacije: www.zavrtimoslovenijo.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.