Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 21.06.12

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi, kolesarstvo, nekaj zgodovine ... ne ostanite doma!

Počastitev 80-letnice koče pod Bogatinom
V soboto 23. in v nedeljo 24. junija lahko pomagate obuditi spomin na osem desetletij od odprtja prve koče bohinjske podružnice in ob tem počastiti 140. obletnico prvega planinskega združenja na Slovenskem, Triglavski prijatelji. V soboto bo zbor pri koči do petih popoldne (hoje do tja je od Koče pri Savici za dve uri in tričetrt), ko bo Tomaž Butkovič predstavil dogajanje na Planini na Kraju med Prvo svetovno vojno. Dogajanje v zaledju vojne bo predstavil ob sprehodu med ruševinami na planini, v koči bo sledila še predstavitev dokumentacije in fotografij. V nedeljo se bodo ob 8. uri, izpred koče začeli pohodi proti Bogatinskemu sedlu na Bogatin z ogledom ostankov prve svetovne vojne, na Govnjač ali Lanževico. Ob 14. uri bo še osrednja slovesnost, po njej pa še maša za padle vojake, planince in majarje. Informacije: 040 645 865, 031 341 821, www.pdsrednjavas.si.

Pohod v kresno noč
V Kobjeglavo, (ime kraja naj bi bilo povezano s konjskimi hlevi in kobilami (kobila-glava), po drugi zgodbi pa se nanaša na ime najvišjega griča nad vasjo (Kop) in je glava - Kop-je-glava) ste v nedeljo vabljeni na nezahteven izlet po še bujno zelenih in dišečih kraških travnikih, pašnikih in gozdičkih. Začetek bo ob 19. uri pri kulturnem domu, hoje pa bo za približno dve uri in pol. Vmes si boste oddahnili ob kakšnem kalu, pastirski hiški ali pa samo ob lepem kamnitem zidu in se okrepčali s kozarčkom terana ali kraške vode. Pot boste že v mraku, okrog 22. ure, zaključili pri kalu v Tupelčah, pomagali prižgati kres in se zabavali še pozno v noč. Informacije: 031 203 712, kraski.slavcek@gmail.com.

Pohod po Svarunovi poti
Ne le v soboto in nedeljo, tudi na praznični ponedeljek si privoščite gibanje v naravi. Na Škofljici se bodo že zjutraj zbrali ljubitelji pohodništva, ki se bodo odpravili po 23 kilometrov dolg krožni pohod po krajih, ki jih je Fran Saleški Finžgar vključil v svoj roman Pod svobodnim soncem, ki ga je napisal, ko je župnikoval v Želimljah. Šli boste po gričevnatem svetu do Vrha nad Želimljami, se tam spustili do Želimelj v dolino Želimeljščice in se ob njej vrnili na izhodišče. Samostojno greste na pot lahko med 6.15 in 8. uro, edini start z vodičko pa bo ob 7.30 izpod Ruskovega kozolca, poleg škofljiške šole. Prijavnina bo pet evrov, zanjo pa na koncu dobite tudi malico. Informacije: 040 639 699, www.skofljica.info/turisticno-drustvo-skofljica.

Po poteh roparskih vitezov
Žlebe (ljudsko tudi Marjeta) je vas, ki stoji ob vznožju 775 metrov visoke vzpetine Jeterbenk, o kateri obstaja veliko legend povezanih z roparskimi vitezi Hertenbergi. Ti so se uprli svojemu gospodarju in ropali ljudstvo, blago pa skrili nekje v Jeterbenku. Vsako leto 25. junija domače turistično društvo pripravi pohod, ki bo ta ponedeljek za pohodnike krenil izpred šole v Preski pri Medvodah ob 8. uri. Obiskali boste cerkvico sv. Marjete, se naprej sprehodili do Petelinca in cerkvice sv. Jakoba, osvojili Jeterbenk in z malico zaključili na Branovem. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 378 050, www.medvode.si.

Z biciklon kre Müre
25. junija se lahko odpravite tudi na raziskovanje ravninske pokrajine na levi in desni strani Mure ter lagodno spoznavanje tamkajšnjih kulturnih, naravnih in kulinaričnih dobrot. Med potjo vam bodo vrata odprli v spominskem parku na Petanjcih, v oljarni, v Babičevem mlinu v Veržeju, opazovali pa boste lahko tudi družine belih štorkelj. Start bo med deveto in deseto dopoldne pred hotelom Radin v Radencih, na voljo pa bodo tri različne dolge trase: 18, 33 in 47 kilometrov. Startnina bo petnajst evrov. Informacije: 02 520 27 33, www.zdravilisce-radenci.si.

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.