Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo življenje 02.03.05

Od Višnje Gore čez Polževo do Muljave - Po Vojkovih poteh na Plešo - Čez Blegoš na Lubnik - Na Arihovo peč čez mejo

Razgibajmo življenje


Od Višnje Gore čez Polževo do Muljave

Jurčičevo pot smo Slovenci sprejeli za svojo. Pešpot iz Višnje Gore na Muljavo (lahko pa še naprej do vasi Krka) je izziv za vse, ki ste željni posamično ali v družbi preživeti dan v čudoviti naravi in izbranem kulturnem okolju. Hoje po 15 kilometrov dolgi razgibani poti brez postankov je za dobre tri ure, pot pa lahko prehodite samostojno kadarkoli, lahko pa se udeležite tradicionalnega pohoda, ki ga vsako leto na prvo marčevsko soboto pripravijo iz Višnje Gore, s štartom med 7. in 10. uro ter pohodniškim zaključkom s kulturnim sporedom ob 11.30 uri na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Na dan množičnega pohoda po Jurčičevi poti ne boste ne lačni ne žejni. Za nas bo skrbelo Društvo podeželskih žena, turistična društva in krajani iz Višnje Gore, Nove Vasi, Vrhov, Muljave in Krke. Informacije: (01) 788-40-14, (01) 788-44-04

Po Vojkovih poteh na Plešo

22. tradicionalnega pohoda na Nanos se boste lahko udeležili v nedeljo, 6. marca. Začetek poti bo ob 8. uri izpred šole v Podnanosu, šli pa boste nad vasjo Poreče mimo vinogradov in se vzpeli na planoto Zatrep. Od tam se steza strmo dvigne v pobočje Nanosa. Na vrh pridete pri kapelici, a vas bo od tam do cilja čakalo še nekaj hoje. Takrat boste namreč šele »na Konju«, na višini 920 metrov. Če bo vreme lepo, boste lahko uživali v razgledu po zgornji Vipavski dolini, Krasu ter do morja in naprej v Furlansko nižino. Od kapelice se steza nato spušča do kmetije »pri Strgarjevih«, kjer bo čas za malico, po njej pa vas bo čakala le še pot po gozdni cesti in po stezi do lovske koče, kjer bo zaključek. Pohod bo dolg okrog tri ure in bo primeren za vse kategorije utrjenih pohodnikov. Zaradi velike količine snega priporočajo primerno obutev in obleko ter pohodniške palice. Informacije: 041 850-586.

Čez Blegoš na Lubnik

Dva vrhova iz Škofjeloškega hribovja boste v nedeljo, 6. marca imeli priložnost obiskati z vodniki Planinskega društva Škofja Loka. Izhodišče bo v Hotovlji, do koče na Blegošu pa boste morali po poti mimo zavetišča na Jelencih. Preko vrha Blegoša (1562 m), boste sestopili na Črni kal, na Podvrh in Četeno ravan, os tam pa nadaljevali proti Lubniku (1025 m), kjer bo zaključek pohoda. Hoje bo za šest do sedem ur, tura pa bo zaradi dolžine in snega zahtevna. Informacije: (04) 512-06-67, 031 790 265.

Na Arihovo peč čez mejo

Blizu 500 pohodnikov iz Avstrije, Slovenije, Italije in Hrvaške, v nedeljo, 6. marca, slovenski planinci iz Celovca, pričakujejo na pohodu v spomin na 60. obletnico konca druge svetovne vojne in na uporno partizansko četo izpod Arihove peči (1084 m). Odhod bo ob 9. uri pri Polancu na Čemernici nad Šentjakobom v Rožu (iz Šentjakoba vodi označena pot proti Podrožci/Rosenbachu, preko vasi Leše/Lessach, Svatne/Schlatten in Hodnina/Kanin do štarta na Čemernici; vinjeta za avstrijske avtoceste ni potrebna). Vzpeli se boste na planino Bleščečo, do koče nad Arihovo pečjo in se vrnili mimo obnovljene Resmanove lovske koče. Prijave bodo sprejemali na dan pohoda med 9. in 12. uro, štartnina pa bo 4,50 evrov ali 1000 tolarjev za odrasle, za otroke in mladino pa 3 evre (700 tolarjev). Informacije: 0043 676 517 30 45, 0043 422 02 102

Pripravlja Žiga Černe

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Razgibajmo življenje 02.03.05"

Franci Savenc,

Prosimo za popravek informacije o izhodišču pohoda Čez Blegoš na Lubnik:

Izhodišče je vas Leskovica (in ne Hotovlja!), do tja pa se bo pripeljalo s posebnim avtobusom, ki bo z avtobusne postaje v Škofji Loki odpeljal ob 7. uri. Cena izleta je 1000 SIT.

Leon Bedrač

načelnik vodnikov pri PD Škofja Loka


Filip Vidmar,

"Čez Blegoš na Lubnik

Izhodišče bo v Hotovlji, do koče na Blegošu pa boste morali po poti mimo zavetišča na Jelencih"

Za izhodišče boste gotovo vzeli Hotavlje (pri Gorenji vasi) in ne Hotovljo (pri Poljanah).

LP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.