Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo življenje 06.04.05

Nad dolino reke Reke - Zahtevnejša zimska tura na Kredarico - Po Bričevi poti na Trstelj - Zdravju naproti - Gorniški tečaj gibanja na zahtevnih kopnih turah - Turna smuka v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp - Slovenija v gibanju

Razgibajmo življenje


Nad dolino reke Reke

Slovenska planinska pot se razteza od Maribora do Ankarana, med drugim pa gre tudi preko enega zadnjih tisočakov proti morju, na 1027 metrov visoko Vremščico. Gorniški klub dr. Henrik Tuma se bo nanjo povzpel v soboto, 9. aprila. Iz Ljubljane bo odhod ob 5.55 z jutranjim vlakom proti Kopru, izstopili pa boste v Gornjih Ležečih ob 7.25. Krožna triurna tura bo lahka in nezahtevna, višinske razlika pa bo samo 400 metrov, zato bo izlet primeren tudi za otroke. Informacije: (01) 542-41-26, 031 527 069.

Zahtevnejša zimska tura na Kredarico

Krma je osem kilometrov dolga ledeniška dolina in je eno izmed lažjih, a bolj oddaljenih izhodišč proti Triglavu. To soboto boste, pod vodstvom vodnikov Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana, po njej lahko šli vse do Kredarice. Odhod bo ob 6. uri iz Ljubljane, čaka pa vas 10 do 11 ur hoje. S seboj imejte cepin, dereze, primerno obutev, palice, po možnosti pa tudi turne smuči, ne pozabite pa še na malico in pijačo. V domu na Kredarici bo možno dobiti topel obrok. Informacije: (01) 431-61-14, 031 838 717.

Po Bričevi poti na Trstelj

Po hribovitem severnem robu planote, po vrhovih Črnih hribov, je speljana planinska Bričeva pot, ki jo vzdržujejo dornberški planinci. Tik pod najvišjim vrhom, 643 metrov visokim Trsteljem, je tudi planinska koča. S Trstelja je markirana pot speljana čez vrhove Stola, Stolovca, Lesenjaka, Vrtovke, Renškega vrha in Velikega vrha do Fajtjega hriba, od koder jo lahko podaljšate še do Cerja, kjer stoji mogočen spomenik braniteljem slovenske zemlje. Ob celotni poti je vse polno jarkov, utrjenih položajev in kavern še iz prve vojne. 10. aprila bodo domačini pripravili tudi voden pohod po lahki in razgledni grebenski poti s Trstelja (ob 9. uri), do cilja na Fajti hrib. Hoje bo za kakšnih pet ur, prijavnine pa ne bodo pobirali. Informacije: (05) 301-87-41.

Zdravju naproti

Planinsko društvo Žalec v sodelovanju z Žalsko lekarno in Planinskim društvom Galicija v nedeljo 10. aprila vabi na pohod iz Žalca do sv. Jedrti. Štart bo ob 9. uri pri I. OŠ Žalec, do lovskega doma Rinka pa boste hodili uro in pol, vmes pa premagali približno dvesto metrov višinske razlike. Na polovici poti, pri Jami Pekel, bo na voljo topel čaj, na koncu pa enolončnica in spominska majica. Če boste želeli vam bodo izmerili še krvni tlak in vam zaupali tudi kakšen nasvet za zdravo življenje. Informacije: 031 320 242, 031 860 188.

Gorniški tečaj gibanja na zahtevnih kopnih turah

Če se želite naučiti nekaj o varni hoji v zahtevnejšem gorskem svetu, potem ne zamudite tečaja, ki ga Vodniški odsek Planinskega društva Ljubljana – Matica, pripravlja od 18. do 23. aprila v Ljubljani, v Turncu pod Šmarno goro in pa v Kamniških Alpah. Dobili boste osnovna znanja o opremi, varnem gibanju in o nevarnostih v visokogorju. Začetek tečaja bo v ponedeljek, 18. aprila ob 19.45 uri pred trgovino Iglu na Tržaški 88 v Ljubljani. Praktično delo bo v torek, sredo in četrtek v plezališču Turnc pod Šmarno goro, na zadnji dan pa se boste povzpeli še na Staničev vrh. Cena tečaja je 19.000 tolarjev, opremo pa si bo mogoče izposoditi. Prijave sprejemajo do 18.4. dopoldne. Informacije: 041 761 164.

Turna smuka v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp

V kotlini med Malo Ojstrico in Velikim vrhom na Dleskovški planoti, tik pod robom stene nad Robanovim kotom, leži Molička planina s slikovito kapelico Cirila in Metoda in pred kratkim obnovljeno malo planinsko kočo, ki so jo na pobudo Gorniškega kluba Savinjske doline zgradili na razvalinah pred več kot 100 leti zgrajene Kocbekove koče. Od tam je za slabo uro hoda do Kocbekove koče na Korošici, pa tudi vrhovi Dleskovške planote niso daleč. V okolici je kar nekaj lažjih, pa tudi dovolj malo bolj zahtevnih možnosti za turno smuko. Smuko v okolici Moličke planine pod Malo Ojstrico boste lahko opravili s Turnim klubom Gora in Gorniškim klubom Savinjske doline v soboto 9. in nedeljo 10. aprila. S hojo boste začeli s ceste pod planino Podvežak, po njej pa se boste iz doline Podvolovjek peljali, dokler vas ne bo ustavil sneg. Hoje do koče bo za dobri dve uri. Že isti dan boste morda šli do Korošice in odsmučali nazaj na Moličko planino (2 do 4 ure), drugi dan pa se boste povzpeli na Veliki vrh in Dleskovec, se spustili nazaj do koče in nato do avtomobilov (4 do 6 ur). Zbor bo ob 8. uri pri gostišču na sedlu Kranjskega Raka. Priporočajo turnosmučarsko opremo, primerno smučarsko znanje in telesno kondicijo, oblačila za zimsko turo ter hrano in pijačo za dva dni. Informacije: 051 340 811, 041 920 092.

Slovenija v gibanju

Rekreativni športnik je redno športno aktiven in se od človeka, ki je gibalno nedejaven, lahko precej razlikuje: v moči, gibljivosti, telesni drži, odpornosti, hitrosti, vzdržljivosti... ne na koncu pa je zanj večja verjetnost, da je bolj zdrav. Če sodite med nedejavne, seveda niste še nič izgubili, le odločiti se je treba in narediti prvi korak. Naj vam bo v spodbudo med drugim tudi 7. april, svetovni dan zdravja, ko boste za boljše počutje lahko še več »telovadili«, kot sicer. CINDI Slovenija namreč med 7. in 10. aprilom pripravlja kar dvajset prireditev, namenjenih popolnim začetnikom. To bodo preprosti in lahki pohodniški preizkusi na dva kilometra.
Bodo v Tolminu, Trbovljah, Ljubljani, Murski Soboto, Kočevju, Novem mestu, Slovenj Gradcu (vsi 7. aprila), v Krškem 8., v Celju, Črnomlju, Mariboru, Velenju, Piranu, Ljubljani, Šentjurju, Murski Soboti in Ajdovščini 9., v pomurski prestolnici pa še enkrat 10. (podrobnosti so na Razgibajmozivljenje.net).
Osrednja prireditev bo v Ljubljani 9. aprila od 9. do 11. ure v Kosezah pri Koseškem bajerju. Prijavnine ne bo nikjer, povsod pa pridite športno oblečeni in obuti ter spočiti. Informacije: (01) 300-97-12, 300-97-14.

Pripravlja Žiga Černe

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.