Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tona sira s planine Krstenica

Gorenjski glas, 17.08.04, Kmetijstvo - Renata Škrjanc: Dobra paša na Fužinskih planinah. V sirarni na Krstenici sir, skuta, maslo in kislo mleko. Letos slabši obisk planin - Majerica od nog do glave. Tri desetletja in pol.

Tona sira s planine Krstenica

Dobra paša na Fužinskih planinah. V sirarni na Krstenici sir, skuta, maslo in kislo mleko. Letos slabši obisk planin.


Planina Krstenica - Nebo po nevihti. Le tu in tam se ostanek sive koprene. Jutro obeta umit dan v planinah. Pozvanjanje zvoncev da vedeti, da je blizu pastirski stan. Sirarna na Krstenici (1670 m). Na pragu pa prisrčna dobrodošlica majerice Cilke Mlakar, brez katere ni krsteniške sirarne in njenih dobrot. Na Fužinskih planinah zadošča že njeno ime, priimek je odveč. Majerica od nog do glave. Tri desetletja in pol.

Nekaj let je pasla živino na Zajamnikih, zadnjih dvajset let pa na planini Krstenica. V planinah je že predolgo, da bi lahko poletje preživela v dolini. Brez živine, sirarne in njenih pomočnikov. Junija je bila se na Zajamnikih, julija in avgusta pa gospodari v krsteniški sirarni. Letos skrbi za čredo 41 krav, ki so jih v začetku poletja na planino prignali kmetje z Jereke in iz Češnjice. "Planinska paša je najboljša in najbolj bio paša. Dva meseca brez krmil. Dobra je tudi za kmete, ki privarčujejo krmo. Čreda, 24 je molznih krav, se čez dan prosto pase,
molzem jih zjutraj in zvečer, dnevno pa namolzem okrog 200 litrov mleka. Večino ga porabim za sir, nekaj pa ga predelam v skuto in maslo," je povedala Mlakarjeva. Dnevno naredi 17 kilogramov sira, ki je mešanica trapista in ementalca, hlebec pa tehta od 2 do 3 kilograme. Dnevno sveža je tudi skuta, slednje pripravi od 5 do 8 kilogramov, vsake dva dni 1,5 kilograma masla, odlično pa je tudi Cilkino kislo mleko. V dveh mesecih naredi eno tono sira. Pogled v shrambo se sitemu vzbudi lakoto. Vsak hlebec sira ima tudi napis in sliko. Za slednje poskrbijo njeni pomočniki. Marjeta Ferlin iz Senovega, jeseni bo postala srednješolka, je na Krstenici, kjer preživi dva meseca, že osmo leto. "Se malo mi ni dolgčas, saj imam prijatelje tudi v Bohinju. Dela v sirarni sem že vajena, odveč je mor-da le zgodnje jutranje vstajanje. Nekaj let bom zagotovo se prihajala na Krstenico," je dejala Ferlinova.

Za majerico Cilko se dan začne ob petih. Sledi molža, za katero porabi dobro uro in pol. Mleku doda sirišče in ga sesirjenega zreže z lesenim nožem, del pa porabi za skuto. "Sirotko smo včasih porabili za napajanje prašičev, zdaj jih nimamo, zato jo zlijemo stran. Zjutraj in zvečer je delo v sirarni, vmes pa se najde tudi čas za uživanje planinskih lepot in miru," je dodala Mlakarjeva, ki je v hribih doživela že marsikaj in med eno od neviht preživela celo udarec strele. Na planini Krstenica je šest stanov in ena sama majerica. Majerica Cilka. Lani je šel njen sir za med. Vsega je prodala. V dolino ga ni prinesla niti za vzorec. "Poznalo seje lepo in toplo poletje. Obisk je bil odličen in vse, kar sem pripravila, sem tudi prodala. Letos je obisk precej slabši. Julija so prišli na planino v glavnem tujci - Čehi, Italijani, Francozi in Nemci, Slovencev je zelo malo. Obisk se pozna tudi pri prodaji; lani sem kmetom v dolino prinesla le denar, letos jim bom pa sir." Enkrat tedensko na planino pripeljejo hrano, Mlakarjeva pa je povedala, da mora vsak gospodar, lastnik krav, poskrbeti za enotedensko hrano za eno osebo. "Vsega imamo dovolj, prav nič nam ne manjka na Krstenici. Kljub temu pa v dolino ne pridemo z milijoni." Konec avgusta ali v začetku septembra bo čredo odgnala v dolino in zapustila Krstenico. Vendar le do naslednjega poletja. Ko se bo zgodba ponovila. Kot že tolikokrat doslej. In podobno je tudi na planini v Lazu, kjer se poleg krav pasejo še koze, pa na planini Dedno polje in planini pri Jezeru. Slednji nimata majerice, imata pa majerja, ki pase 64 krav. Fužinske planine, kjer se odmevajo zvonci krav vodnic, kjer je živino veselje pogledati in kjer vam majerice z veseljem odprejo vrata in postrežejo s hrano, ki ima v planinah poseben okus.

Renata Škrjanc


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.