Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 05.02.12

Nedeljski dnevnikPobeljeni februarji

V naši vremenarski zgodovini so bili doslej še vedno najbolj pobeljeni februarji, zato se letošnjemu suhemu januarju sploh ne moremo čuditi. Januar je bil letos tak, da bi ga lahko poimenovali sušec, čeprav nosi to ime še vedno mesec marec. Skromne snežne padavine, ki smo jih dobili koncem januarja, je že 23. dne napovedal naš vremenski ključ. Rečeno je bilo: deževalo bo ob severozahodnih vetrovih, snežilo pa ob vzhodniku.

V februarju se luna samo trikrat spremeni, zato imamo samo tri napovedi. Za 24. februar, ko nastopi prvi lunin krajec, napoved pravi: deževalo ali snežilo bo ob južnih ali jugozahodnih vetrovih. Torej nič kaj zanesljiva napoved za sneg. Konec februarja pa naj bi bilo lepo vreme.

V prejšnjem stoletju je bilo po Sloveniji še največ snega v februarju leta 1952. V Ljubljani kar 146 centimetrov. Drugi rekord v prejšnjem stoletju je bil dosežen v zimi 1980-1981, in sicer v Ljubljani, koje sneg obležal kar 118. dni. Tu­di na začetku prejšnjega stoletja so bile najbolj hude zime v februarju. Bomo videli, kako bo tokrat. Star pregovor pravi: »Ako je svečnica zelena, bo velika noč snežena.« Vse tako kaže, da se zima tudi tokrat ne bo poslovila kar tako in z lahkoto. Kdor misli, da letošnja zima ni bila huda, naj pomisli, koliko kurjave smo porabili. Nekaj pa bomo v tem mesecu le opazili, da namreč svečan iztegne dan. Se pravi, da bodo dnevi že opazno daljši.

Napoved v besedi
v sredo bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod v južnih krajih bo občasno naletaval sneg. V četrtek bo oblačno, predvsem v južni polovici Slovenije bo naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Takšno vreme se utegne nadaljevati tudi v naslednjem tednu. Snežne padavine niso izključene.

Nedeljski dnevnik 05.02.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.