Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 07.12.08

Nedeljski dnevnik: Prvi sneg

Končno smo tudi po nižinah dočakali prvi sneg. V Ljubljani, na primer, je začel padati 24. novembra in naslednji dan smo že imeli snežno odejo. Debela je bila samo nekaj centimetrov. Nekoliko bolje se je odrezal 29. november, ko je ponekod padlo deset ali več centimetrov snega, zatem pa sta ga odjuga in dež skoraj povsem stopila. Pred tem so marsikje našteli vsaj pet dni trajanja snežne odeje. In kdaj nas bo spet pobelil sneg? Mogoče ob koncu meseca decembra.

Lani je v dolinah zapadel sneg že 18. novembra, nato je spet snežilo konec decembra. Snega je bilo sicer malo, vendar smo kljub temu imeli pobeljen božič in silvestrovo. Snega je bilo v zimi 2007-2008 tako malo, da ga še odmetavati ni bilo treba. V omenjeni zimi so imeli v Ljubljani štirinajst dni s snežno odejo. V zimi 2005-2006 je bila Ljubljana z okolico pobeljena kar 111 dni. Še vedno ima rekord zima 1980-1981, ko se je v Ljubljani obdržal sneg kar 118 dni. To je bil tudi rekord prejšnjega stoletja.

Nekaj o letošnji zimi nam bo morda povedal naslednji ljudski pregovor, ki pravi: »Kolikor bliže božič mlaja, toliko hujši mraz prihaja.« Letos je lunin mlaj zelo blizu božiču, saj bo nastopil že 27. decembra. Če se bo ta pregovor uresničil, bomo lahko kmalu ugotavljali kar sami. Prav v dneh od 27 decembra naprej nam lahko lunin mlaj prinese nekaj snega. Če bo prav tedaj odjuga, potem bo v tistih dneh deževalo, čeprav pozimi dežja sploh ne potrebujemo. Zanimiv je tudi pregovor, ki pravi takole: »Polna luna okrog božiča, južno zimo nam zapriča.« Namesto polne lune je torej tokrat bliže božiču mlaj. Če se bodo uresničile naše napovedi, sestavljene s Herschlovim vremenskim ključem, se nam bo morda za vse dosedanje snežne težave odkupil mesec januar Vse štiri januarske lunine mene nam napovedujejo sneg, ob koncu meseca pa morda tudi nekaj dežja.
 

  07.12.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.