Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 08.01.12

Nedeljski dnevnik: V pričakovanju novega snega

Zadnje decembrske dni je pri nas tudi nižine rahlo pobelil sneg. S pomanjkanjem snega se letos ubada prav vsa Evropa. Ali bo to nevšečnost odpravil že januar ali šele naslednji mesec, februar? Nekoč je bil namreč prav februar na glasu tistega meseca, ki nam prinese še največ snega. Tudi sicer so bile prave in hude zime v preteklosti prav v februarskih dneh. Spomnimo se samo leta 1982, ko je v Ljubljani zapadlo kar 140 centimetrov snega. Poznavalci pravijo, da ima Slovenija tako zemljepisno lego, da je prav v februarju največ snežnih padavin.

Ta stara miselnost pa že kar nekaj časa ne drži več. Za nami je kar nekaj februarjev, ki so na razočarali in nas niso pobelili. Kar zadeva sneg, tudi letos ostaja upanje na pobeljen februar. V glavnem se vsa februarska dogajanja odvijajo v drugi polovici meseca. Vsaj tako je bilo doslej.

Nekaj o vremenu nam lahko povedo tudi stari pregovori, kot je naslednji: »V prosincu toplota, v svečanu (februar) mrzlota.« Za vreme je pomemben 15. januar, ko ima god Pavel. Pregovor pravi: »Če Pavla sneži in deži, bo letina slaba in huda preti.« Na Tirolskem pa zaupajo naslednjemu pregovoru: »Po suhem in hladnem januarju sledi veliko sne-
ga v februarju.« Preroški je nasled-nji pregovor: »Če na svete tri kralje ni zime, je tudi pozneje ne bo.«

Če se Herschlov vremenski ključ ne bo zmotil, nam že naslednji dnevi prinašajo nekaj snega.
 

Nedeljski dnevnik 08.01.2012

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.